#bloggerjohor Instagram Photos & Videos

bloggerjohor - 4.1k posts

Statistics

We looked inside some of the posts tagged with #bloggerjohor and here's what we found interesting.

Inside 36 Posts

Time between posts:
13 hours
Average like
54.3
Average comment
6.5
Posts with video
3/36
Posts with photo
33/36

Hashtag Popularity

Hujan-hujan ni sedapnya kalau dapat makan Murtabak Hamid Cheese panas-panas. Fuhhhh.. kenyang tersandar hehehe.. Murtabak King pun sedap nyummmsss.. .
Murtabak Hamid ni dah lama wujud.. Ummi je yang baru first time cuba..Recommended!! Teh Ais Cincau tu pun mantap!
. 📍 Murtabak Hamid
Pasar Peladang Pontian, Jalan Pantai, Kampung Atap, Pontian, Johor. .
Waktu perniagaan:
Ahad - Jumaat
. 🕢 7.30am - 12pm
🕝 2.30pm - 7pm
. ‼️Tutup - Sabtu
.
Untuk tempahan, sila hubungi:
📲 019-764 8456
. ❗Perkhidmatan penghantaran juga disediakan dan bakal bekerjasama dengan Food Panda. .
Facebook Murtabak Hamid
https://www.facebook.com/murtabakhamid/
.
Instagram Murtabak Hamid @murtabakhamid
.
#murtabakhamid #murtabakhamidpontian #murtabakcheese #murtabakking #foodhunter #tempatmakansedappontian #foodieblogger #instafood #foodie #johor #visitjohor2020 #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom

Hujan-hujan ni sedapnya kalau dapat makan Murtabak Hamid Cheese panas-panas. Fuhhhh.. kenyang tersandar hehehe.. Murtabak King pun sedap nyummmsss.. . 
Murtabak Hamid ni dah lama wujud.. Ummi je yang baru first time cuba..Recommended!! Teh Ais Cincau tu pun mantap!
. 📍 Murtabak Hamid
Pasar Peladang Pontian, Jalan Pantai, Kampung Atap, Pontian, Johor. . 
Waktu perniagaan: 
Ahad - Jumaat
. 🕢 7.30am - 12pm
🕝 2.30pm - 7pm
. ‼️Tutup - Sabtu
. 
Untuk tempahan, sila hubungi:
📲 019-764 8456
. ❗Perkhidmatan penghantaran juga disediakan dan bakal bekerjasama dengan Food Panda. . 
Facebook Murtabak Hamid
https://www.facebook.com/murtabakhamid/
. 
Instagram Murtabak Hamid @murtabakhamid
. 
#murtabakhamid #murtabakhamidpontian #murtabakcheese #murtabakking #foodhunter #tempatmakansedappontian #foodieblogger #instafood #foodie #johor #visitjohor2020 #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom
4 0 27 minutes ago

❇️ Iskandar Puteri Muafakat Funrace 2020 ❇️
. 📅 15 Feb 2020 (Sabtu) 📍Denai Nusantara, Gelang Patah, JOHOR
🚴‍♂️ Jarak 35km++
. 💵 Yuran penyertaan - RM50 (T-shirt sublimation, medal, makan/minum & lucky draw)
.
Kategori:
🚴‍♂️ Men Junior (Bawah 20thn)
🚴‍♂️ Men Open (21 - 35thn)
🚴‍♂️ Men Junior Master (36 - 45thn)
🚴‍♂️ Men Master (46thn keatas)
🚴‍♂️ Fatbike Open
🚴‍♂️ Women Open
.
Hadiah utk setiap kategori:
🥇 RM300 + Plaque
🥈 RM200 + Plaque
🥉 RM150 + Plaque
4️⃣ & 5️⃣ RM50 + Plaque
6️⃣ - 🔟 Plaque
.
Pendaftaran dibuka sekarang!!!
.
Beneficiary Bank: CIMB Bank
Beneficiary Name: SAPIKFX TRADING
Account No. : 8603134418
Payment details: IPMF2020
.
Maklumat lanjut, sila hubungi:
.
EJ | www.wasap.my/0146761040
Hidayat | www.wasap.my/0127369790
Ujang | www.wasap.my/0187669038
.
#iskandarputerimuafakatfunrace2020 #IP #iskandarputeri #iskandarmalaysia #gelangpatah #kurakuracyclingteam #kkct #funrace #cycling #mountainbike #funride #visitjohor2020 #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom

❇️ Iskandar Puteri Muafakat Funrace 2020 ❇️
. 📅 15 Feb 2020 (Sabtu) 📍Denai Nusantara, Gelang Patah, JOHOR
🚴‍♂️ Jarak 35km++
. 💵 Yuran penyertaan - RM50 (T-shirt sublimation, medal, makan/minum & lucky draw)
. 
Kategori:
🚴‍♂️ Men Junior (Bawah 20thn)
🚴‍♂️ Men Open (21 - 35thn)
🚴‍♂️ Men Junior Master (36 - 45thn)
🚴‍♂️ Men Master (46thn keatas)
🚴‍♂️ Fatbike Open
🚴‍♂️ Women Open
. 
Hadiah utk setiap kategori:
🥇 RM300 + Plaque
🥈 RM200 + Plaque
🥉 RM150 + Plaque
4️⃣ & 5️⃣ RM50 + Plaque
6️⃣ - 🔟 Plaque
. 
Pendaftaran dibuka sekarang!!!
. 
Beneficiary Bank: CIMB Bank
Beneficiary Name: SAPIKFX TRADING
Account No. : 8603134418
Payment details: IPMF2020
. 
Maklumat lanjut, sila hubungi:
. 
EJ | www.wasap.my/0146761040
Hidayat | www.wasap.my/0127369790
Ujang | www.wasap.my/0187669038
. 
#iskandarputerimuafakatfunrace2020 #IP #iskandarputeri #iskandarmalaysia #gelangpatah #kurakuracyclingteam #kkct #funrace #cycling #mountainbike #funride #visitjohor2020 #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom
3 0 3 hours ago

ANJUNG WARISAN DAN KESENIAN ISLAM
.
Mempamerkan lebih 70 artifak peninggalan Rasulullah S.A.W dan sejarah kesenian Islam. Jangan lepaskan peluang ini. Jom bawa anak-anak sepanjang musim cuti sekolah dengan mengenali dan mempelajari sejarah Tamadun Islam dan kesenian Islam. . 📍Anjung Neighbourhood Centre
Lot 1, Persiaran Ledang Heights, East Ledang, Iskandar Puteri
. (Bersebelahan kedai cermin mata Sim Optometry Centre) . 🕘 10:00 Pagi – 10:00 Malam (Dibuka setiap hari) . 💵 Harga tiket:
.
0 - 5 Tahun - FOC
6 - 12 Tahun - RM10
13 - 59 Tahun - RM20
60 Tahun ke atas - RM10
OKU - RM10
Pelajar IPT - RM10
.
Pembelian tiket secara online di website www.tamadunislam.com
.
Facebook - Pameran Artifak Rasulullah S.A.W
.
Instagram - @pameranartifak
.
#anjungwarisandankesenianislam #pameranartifak #IP #iskandarputeri #iskandarmalaysia #johorbahru #TourismJohor #MajesticJohor #VJ2020 #VisitJohor2020 #Visit Johor #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom

ANJUNG WARISAN DAN KESENIAN ISLAM
. 
Mempamerkan lebih 70 artifak peninggalan Rasulullah S.A.W dan sejarah kesenian Islam. Jangan lepaskan peluang ini. Jom bawa anak-anak sepanjang musim cuti sekolah dengan mengenali dan mempelajari sejarah Tamadun Islam dan kesenian Islam. . 📍Anjung Neighbourhood Centre
Lot 1, Persiaran Ledang Heights, East Ledang, Iskandar Puteri
. (Bersebelahan kedai cermin mata Sim Optometry Centre) . 🕘 10:00 Pagi – 10:00 Malam (Dibuka setiap hari) . 💵 Harga tiket:
. 
0 - 5 Tahun - FOC
6 - 12 Tahun - RM10
13 - 59 Tahun - RM20
60 Tahun ke atas - RM10
OKU - RM10
Pelajar IPT - RM10
. 
Pembelian tiket secara online di website www.tamadunislam.com
. 
Facebook - Pameran Artifak Rasulullah S.A.W
. 
Instagram - @pameranartifak
. 
#anjungwarisandankesenianislam #pameranartifak #IP #iskandarputeri #iskandarmalaysia #johorbahru #TourismJohor #MajesticJohor #VJ2020 #VisitJohor2020 #Visit Johor #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom
8 0 13 December, 2019

Siapa suka makeup lebih cepat tapi dalam masa sama nampak glowing, pigmented dan natural?? .
Ena nak sharing satu sun protection yang boleh cover skin kita daripada sunburn iaitu @hansaegeenature Gold Nano CC Cream 🥰
.
The best part tu makeup ena lebih pigmented 😱😱😱.
Bila apply eyeshadow dan blusher tu terus je nampak pigmented taw sebab Gold Nano CC Cream dari @hansaegeenature ni boleh dijadikan makeup primer. So jimat masa dan wang kan???
.
Nak tahu lebih lanjut cara guna CC Cream dengan betul dan berkesan boleh klik bio link blog untuk tutorial👆👆
.
So kalau korang masih tercari2 produk apa yang boleh cover parut, makeup primer dan day cream protection base, boleh direct ⤵️⤵️
🍁Brand : Hansaegee Nature
🍁Website: www.hansaegee.com/shop
🍁@hansaegeenature
#hansaegeenature #hansaegee #goldnanocccream #vlogger #vlogtinynasweet #beautyblogger #productreview #bloggermalaysia #bloggerjohor #jdtblogger #cccream

Siapa suka makeup lebih cepat tapi dalam masa sama nampak glowing, pigmented dan natural?? . 
Ena nak sharing satu sun protection yang boleh cover skin kita daripada sunburn iaitu @hansaegeenature Gold Nano CC Cream 🥰
. 
The best part tu makeup ena lebih pigmented 😱😱😱.
Bila apply eyeshadow dan blusher tu terus je nampak pigmented taw sebab Gold Nano CC Cream dari @hansaegeenature ni boleh dijadikan makeup primer. So jimat masa dan wang kan???
. 
Nak tahu lebih lanjut cara guna CC Cream dengan betul dan berkesan boleh klik bio link blog untuk tutorial👆👆
. 
So kalau korang masih tercari2 produk apa yang boleh cover parut, makeup primer dan day cream protection base, boleh direct ⤵️⤵️
🍁Brand : Hansaegee Nature
🍁Website: www.hansaegee.com/shop
🍁@hansaegeenature
#hansaegeenature #hansaegee #goldnanocccream #vlogger #vlogtinynasweet #beautyblogger #productreview #bloggermalaysia #bloggerjohor #jdtblogger #cccream
59 26 10 December, 2019

Ini Spicy Korean Fried Chicken - Sos Korea Adabi Pedas versi Ummi Ilhams.. sedap sos ni.. pedas berapi boleh tahan tapi level boleh makan la.. recommmended untuk korang yang suka ayan goreng korea..
.
Bahan2:
.
Ayam (sepatutnya guna drummet..tapi tak ada drummet kat rumah hahaha)
Tepung Serbaguna Bestari
Tepung Jagung
Sos Korea
Bijan
.
Cara2:
.
Potong ayam saiz kecil (kalau tak guna drummet)
Perap seketika menggunakan tepung bestari
Gaulkan tepung bestari di dalam pinggan bersama sesudu tepung jagung
Panaskan minyak, golekkan ayam pada tepung bestari tadi dan goreng sehingga masak dan kuning keemasan
Dalam kuali lain, panaskan sos korea adabi dan masukkan ayam yang digoreng.. gaulkan sehingga sos menyaluti ayam goreng.. angkat dan taburkan bijan.
Sedia untuk dimakan.. selamat mencuba! .
@adabi_consumer
.
#spicykoreanfriedchicken #soskoreaadabi #koreanfriedchicken #soskoreaadabipedas #ayamgorengkorea #daridapurherneenazir #homecook #homemade #cooking #bloggerkakimasak #cookwithlove #JDTBlogger #bloggerjohor #adabiconsumer #adabi #herneenazirdotcom

Ini Spicy Korean Fried Chicken - Sos Korea Adabi Pedas versi Ummi Ilhams.. sedap sos ni.. pedas berapi boleh tahan tapi level boleh makan la.. recommmended untuk korang yang suka ayan goreng korea..
. 
Bahan2:
. 
Ayam (sepatutnya guna drummet..tapi tak ada drummet kat rumah hahaha) 
Tepung Serbaguna Bestari
Tepung Jagung
Sos Korea
Bijan
. 
Cara2:
. 
Potong ayam saiz kecil (kalau tak guna drummet) 
Perap seketika menggunakan tepung bestari
Gaulkan tepung bestari di dalam pinggan bersama sesudu tepung jagung
Panaskan minyak, golekkan ayam pada tepung bestari tadi dan goreng sehingga masak dan kuning keemasan
Dalam kuali lain, panaskan sos korea adabi dan masukkan ayam yang digoreng.. gaulkan sehingga sos menyaluti ayam goreng.. angkat dan taburkan bijan. 
Sedia untuk dimakan.. selamat mencuba! .
@adabi_consumer
. 
#spicykoreanfriedchicken #soskoreaadabi #koreanfriedchicken  #soskoreaadabipedas #ayamgorengkorea #daridapurherneenazir #homecook #homemade #cooking #bloggerkakimasak #cookwithlove #JDTBlogger #bloggerjohor #adabiconsumer #adabi #herneenazirdotcom
13 2 9 December, 2019

Nak jugak buat #tetrischallenge 🤣🤣🤣 tapi versi throwback. Aci tak?
#bloggerjohor #bloggermalaysia #weddingphoto #weddinganniversary

Nak jugak buat #tetrischallenge 🤣🤣🤣 tapi versi throwback. Aci tak?
#bloggerjohor #bloggermalaysia #weddingphoto #weddinganniversary
84 3 9 December, 2019

МАЛАЙЗИЯ XXI ВЕКА

Если вы до сих пор считаете Азию отсталым регионом, то советую подтянуть свои знания по географии. Ну или хотя бы не валите всё в одну кучу и не равняйте под одну гребёнку: Азия Азии рознь. Сингапур и Малайзия — это вам не Индонезия и Лаос. Тут и порядок цен другой, и качество жизни иное, да и менталитет во многом отличается.

❓Что же в Малайзии как на продвинутом Западе❓

🚙 ДОРОГИ

«Гладкие, как зеркало» — так описывает их моя знакомая. И это при том, что почти каждый день идёт дождь, а в другое время беспощадно светит солнце!

💳 КРЕДИТНЫЕ КАРТЫ

Их принимают практически во всех магазинах, салонах и даже на базарах (!). Все аппараты новые, бесконтактные (до 250рг, если не ошибаюсь). Кстати, если вы потеряете карту местного банка, вам ее восстановят за ... 15 минут! Попробуй в Европе найти банк, который сделает карту на следующий день!

🛢 ЗАПРАВКИ

Ну, в нефтяной стране сам Бог велел иметь отличные (и дешевые) заправки. Бензин двух видов: 95 (только для местных машин) и 97, плюс дизель. Оплата картой, наличными или через заправщика (который сбегает за тебя расплатиться в окошечко). Магазины, туалеты (с бумагой!) и банкоматы на заправках.

🩺 МЕДИЦИНА

Почти все врачи учились в англоязычных странах Запада. Оборудование и подход на уровне, цены же на порядок ниже европейских (но все равно лучше иметь страховку). Достать лекарство не представляет проблемы. Но иногда восточный подход все-таки даёт о себе знать: например, при посещении гинеколога тебя 5 раз спросят, согласны ли вы на врача-мужчину, потом вас накроют одеялом и сделают все возможное, чтобы «туда» ненароком не посмотреть 😂. (Может, это из-за того что многие малайки ходят на приём с мужем - а врач боится его ревности?🤔)

⚙️ АВТОМАСТЕРСКИЕ

Тоже на уровне! В Малайзии 2 собственных марки автомобилей (Proton и Perodua), а также производится множество иностранных авто (Ford, Volvo, Nissan и тд). Так что неплохого механика найти нетрудно, да и цены радуют. Например, заштопать дырку в колесе стоит 1рг (15руб).

💎

Ну и ещё много радостей цивилизации: 4G (ловит даже в джунглях), доставка еды, кар-шеринг, интернет-магазины и тд и тп

❓А вы как представляли себе Малайзию?

МАЛАЙЗИЯ XXI ВЕКА
⠀
Если вы до сих пор считаете Азию отсталым регионом, то советую подтянуть свои знания по географии. Ну или хотя бы не валите всё в одну кучу и не равняйте под одну гребёнку: Азия Азии рознь. Сингапур и Малайзия — это вам не Индонезия и Лаос. Тут и порядок цен другой, и качество жизни иное, да и менталитет во многом отличается.
⠀
❓Что же в Малайзии как на продвинутом Западе❓
⠀
🚙 ДОРОГИ
⠀
«Гладкие, как зеркало» — так описывает их моя знакомая. И это при том, что почти каждый день идёт дождь, а в другое время беспощадно светит солнце!
⠀
💳 КРЕДИТНЫЕ КАРТЫ
⠀
Их принимают практически во всех магазинах, салонах и даже на базарах (!). Все аппараты новые, бесконтактные (до 250рг, если не ошибаюсь). Кстати, если вы потеряете карту  местного банка, вам ее восстановят за ... 15 минут! Попробуй в Европе найти банк, который сделает карту на следующий день!
⠀
🛢 ЗАПРАВКИ
⠀
Ну, в нефтяной стране сам Бог велел иметь отличные (и дешевые) заправки. Бензин двух видов: 95 (только для местных машин) и 97, плюс дизель. Оплата картой, наличными или через заправщика (который сбегает за тебя расплатиться в окошечко). Магазины, туалеты (с бумагой!) и банкоматы на заправках.
⠀
🩺 МЕДИЦИНА
⠀
Почти все врачи учились в англоязычных странах Запада. Оборудование и подход на уровне, цены же на порядок ниже европейских (но все равно лучше иметь страховку). Достать лекарство не представляет проблемы. Но иногда восточный подход все-таки даёт о себе знать: например, при посещении гинеколога тебя 5 раз спросят, согласны ли вы на врача-мужчину, потом вас накроют одеялом и сделают все возможное, чтобы «туда» ненароком не посмотреть 😂. (Может, это из-за того что многие малайки ходят на приём с мужем - а врач боится его ревности?🤔)
⠀
⚙️ АВТОМАСТЕРСКИЕ
⠀
Тоже на уровне! В Малайзии 2 собственных марки автомобилей (Proton и Perodua), а также производится множество иностранных авто (Ford, Volvo, Nissan и тд). Так что неплохого механика найти нетрудно, да и цены радуют. Например, заштопать дырку в колесе стоит 1рг (15руб).
⠀
💎
⠀
Ну и ещё много радостей цивилизации: 4G (ловит даже в джунглях), доставка еды, кар-шеринг, интернет-магазины и тд и тп
⠀
❓А вы как представляли себе Малайзию?
193 42 9 December, 2019

Korang jangan suka-suka pergi konon nak terjah la bergambar dengan sang bunga matahari.. sekali pergi semua bunga matahari menunduk.. Dah kuciwa di hati. Dahla ko nak ke tempat nih makan masa pulak tu 😂 4 jam tau naik keretapi dari Bangkok ke Sunflower Farm Lopburi.
.
Jadi bila masa sesuai nak pergi tengok bunga matahari nih??
.
Make sure plan awal. Bunga matahari mekar antara bulan November hingga Januari. Tapi ikut juga ada yang akhir bulan 12 🌻 yang dah menunduk segan-segan nak mekar
.
Jadi rancanglah betul-betul misi mengejar sang matahari 🌻
.
#bungamatahari #sunflower #lopburi #lopburithailand #zyzoolmiratravelbangkok #bangkok #bangkokthailand

Korang jangan suka-suka pergi konon nak terjah la bergambar dengan sang bunga matahari.. sekali pergi semua bunga matahari menunduk.. Dah kuciwa di hati. Dahla ko nak ke tempat nih makan masa pulak tu 😂 4 jam tau naik keretapi dari Bangkok ke Sunflower Farm Lopburi.
.
Jadi bila masa sesuai nak pergi tengok bunga matahari nih??
.
Make sure plan awal. Bunga matahari mekar antara bulan November hingga Januari. Tapi ikut juga ada yang akhir bulan 12 🌻 yang dah menunduk segan-segan nak mekar
.
Jadi rancanglah betul-betul misi mengejar sang matahari 🌻
.
#bungamatahari #sunflower #lopburi #lopburithailand #zyzoolmiratravelbangkok #bangkok #bangkokthailand
62 7 7 December, 2019

Ramainyer DM tanya macamana nak beli tiket keretapi ke Bangkok 😱
.
Korang misi mengejar sang matahari ke tu???
.
Nanti Mira kongsikan step by step macamana nak beli tiket train ke Bangkok ❤️
.
Akhir kata...
Seronok tengok orang pergi cuti-cuti sekolah
I cuti-cuti hanya di rumah 🤣🥴
.
#zyzoolmiratravel #zyzoolmiratravelbangkok #bangkok #bangkokthailand #lopburi #lopburithailand

Ramainyer DM tanya macamana nak beli tiket keretapi ke Bangkok 😱
.
Korang misi mengejar sang matahari ke tu???
.
Nanti Mira kongsikan step by step macamana nak beli tiket train ke Bangkok ❤️
.
Akhir kata...
Seronok tengok orang pergi cuti-cuti sekolah
I cuti-cuti hanya di rumah 🤣🥴
.
#zyzoolmiratravel #zyzoolmiratravelbangkok #bangkok #bangkokthailand #lopburi #lopburithailand
124 12 7 December, 2019

Satu-satunya restoran berkonsepkan Authenthic Turkish Ottoman di Asia Tenggara, kini dibuka di Johor Bahru!!
.
Semua menu yang terdapat di sini disediakan oleh tukang masak khas yang dibawa dari Turki. Kalau korang peminat Turkish cuisine atau pernah makan angin ke Turki pasti korang suka menu di sini. Dekorasi restoran yang sangat cantik dengan seni rekabentuk Turki. Sambil makan korang juga didendangkan dengan alunan muzik Timur Tengah.
.
Nak ke Turki belum cukup lagi duit tabung ayam Ummi tu kan, jadi Ummi menjamu selera kat sini dululah ya hehe.
.
Jom ajak keluarga dan kawan-kawan menikmati hidangan enak hanya di Istanbul Turkish Cuisine.
. 📍 ISTANBUL TURKISH CUISINE
(Ottoman Turkish Cuisine)
.
No.7 Jalan Hijauan 3, Horizon Hills, Iskandar Puteri. . 🕙 Waktu perniagaan:
.
Makan Tengahari/ Lunch - 12pm hingga 3pm
Makan Malam/ Dinner - 6pm hingga 11pm
. ❗Tutup - Isnin
.
Ruangan terhad. Sila buat tempahan lebih awal.
.
Untuk tempahan, sila hubungi:
. 📞 07-509 5484
📱 016-761 5824 (Whatsapp)
.
#foodreviewbyherneenazir #foodreview #turkishcuisine #istanbulturkishcuisine #horizonhills #IP #iskandarputeri #iskandarmalaysia #foodieblogger #foodporn #JDTBlogger #bloggerjohor #herneenazirdotcom

Satu-satunya restoran berkonsepkan Authenthic Turkish Ottoman di Asia Tenggara, kini dibuka di Johor Bahru!!
. 
Semua menu yang terdapat di sini disediakan oleh tukang masak khas yang dibawa dari Turki. Kalau korang peminat Turkish cuisine atau pernah makan angin ke Turki pasti korang suka menu di sini. Dekorasi restoran yang sangat cantik dengan seni rekabentuk Turki. Sambil makan korang juga didendangkan dengan alunan muzik Timur Tengah.
. 
Nak ke Turki belum cukup lagi duit tabung ayam Ummi tu kan, jadi Ummi menjamu selera kat sini dululah ya hehe.
. 
Jom ajak keluarga dan kawan-kawan menikmati hidangan enak hanya di Istanbul Turkish Cuisine.
. 📍 ISTANBUL TURKISH CUISINE
(Ottoman Turkish Cuisine)
. 
No.7 Jalan Hijauan 3, Horizon Hills, Iskandar Puteri. . 🕙 Waktu perniagaan:
. 
Makan Tengahari/ Lunch - 12pm hingga 3pm
Makan Malam/ Dinner - 6pm hingga 11pm
. ❗Tutup - Isnin
. 
Ruangan terhad. Sila buat tempahan lebih awal.
. 
Untuk tempahan, sila hubungi:
. 📞 07-509 5484
📱 016-761 5824 (Whatsapp)
. 
#foodreviewbyherneenazir #foodreview #turkishcuisine #istanbulturkishcuisine #horizonhills #IP #iskandarputeri #iskandarmalaysia #foodieblogger #foodporn #JDTBlogger #bloggerjohor #herneenazirdotcom
12 4 6 December, 2019

Hey guyssssss, it’s time to clear your 2019 shopping wishlist now with @ezbuy.my 12.12 Grand Finale Sale! .
.
You know what?! You can start collecting vouchers 💰 worth up RM1212 right now & try your luck to win over amazing prizes 🎁.. They’re having soooo many exciting deals as well, check these out 👇
.
✈️ FREE SHIPPING without minimum purchase! @ezbuy.my offering more than 100,000 products from fashion | home essentials |digital | mom & kids | beauty & many more with FREE SHIPPING right now! 🎉
.
😱 BUY 1 FREE 1 - 12.12 hot selling items buy 1 get 1 FREE now! Shop by different categories & enjoy up to 50% off now!
.
🎊LUCKY RM9.90 - Checkout their hot deals all under RM9.90 + up to 50% off as well! OMG😱!! Add to cart now or you’ll regret later. 🤦 ♀
.
📢 Great news! Apply my promo code >𝗟𝗜𝗦𝗔𝟭𝟮< upon checkout to enjoy RM5 discount. Hurry up~ it’s LIMITED!
.
.
#ezbuy #ezbuymy #ezbuymy1212 #1212grandfinalesale

Hey guyssssss, it’s time to clear your 2019 shopping wishlist now with @ezbuy.my 12.12 Grand Finale Sale! .
.
You know what?! You can start collecting vouchers 💰 worth up RM1212 right now & try your luck to win over amazing prizes 🎁.. They’re having soooo many exciting deals as well, check these out 👇
.
✈️ FREE SHIPPING without minimum purchase! @ezbuy.my offering more than 100,000 products from fashion | home essentials |digital | mom & kids | beauty & many more with FREE SHIPPING right now! 🎉
.
😱 BUY 1 FREE 1 - 12.12 hot selling items buy 1 get 1 FREE now! Shop by different categories & enjoy up to 50% off now!
.
🎊LUCKY RM9.90 - Checkout their hot deals all under RM9.90 + up to 50% off as well! OMG😱!! Add to cart now or you’ll regret later. 🤦 ♀
.
📢 Great news! Apply my promo code >𝗟𝗜𝗦𝗔𝟭𝟮< upon checkout to enjoy RM5 discount. Hurry up~ it’s LIMITED!
.
.
#ezbuy #ezbuymy #ezbuymy1212 #1212grandfinalesale
206 29 6 December, 2019

[5Dis2019] Ayam Brand™ Memperkenalkan Tiga Pilihan Saba Mackarel Flakes Dalam Sajian Sedia-Untuk-Dimakan Yang Menyihatkan, Mudah & Enak

Anda kini berpeluang untuk menikmati keenakan rasa eksotik ikan saba mackerel di rumah, tempat kerja atau ketika beriadah dengan Ayam Brand™ Saba Mackerel Flakes yang didatangkan dalam tiga pilihan rasa iaitu Cili, Minyak Zaitun Dara dan Mayones. Ayam Brand™ telah memastikan ketiga-tiga pilihan berkenaan menepati cita rasa tempatan, tanpa berkompromi terhadap kehebatan rasa dan kualiti kepingan ikan saba mackerel.

#reviewproduk #ayambrand #productreview #pressrelease #media #lifestyleblogger #bloggerjohor #JDTBlogger #teambloggerjohor #maszullblogspotmy

[5Dis2019] Ayam Brand™ Memperkenalkan Tiga Pilihan Saba Mackarel Flakes Dalam Sajian Sedia-Untuk-Dimakan Yang Menyihatkan, Mudah & Enak

Anda kini berpeluang untuk menikmati keenakan rasa eksotik ikan saba mackerel di rumah, tempat kerja atau ketika beriadah dengan Ayam Brand™ Saba Mackerel Flakes yang didatangkan dalam tiga pilihan rasa iaitu Cili, Minyak Zaitun Dara dan Mayones. Ayam Brand™ telah memastikan ketiga-tiga pilihan berkenaan menepati cita rasa tempatan, tanpa berkompromi terhadap kehebatan rasa dan kualiti kepingan ikan saba mackerel.

#reviewproduk #ayambrand #productreview #pressrelease #media #lifestyleblogger #bloggerjohor #JDTBlogger #teambloggerjohor #maszullblogspotmy
5 0 5 December, 2019

Media Screening Jumanji : The Next Level. Dapat pulak bahagian Indulge Lounge @tgvcinemas @toppenmy haruslah berbaloi macam kat rumah.
Korang wajib tengok tau cerita ni..Memang best umi nak bagi 4/5 bintang.. Ok next.......... #JDTBlogger #Teambloggerjohor #bloggermalaysia #bloggerjohor #toppenmy #tgvcinemas #jumanjithenextlevel

Media Screening Jumanji : The Next Level. Dapat pulak bahagian Indulge Lounge @tgvcinemas @toppenmy haruslah berbaloi macam kat rumah.
Korang wajib tengok tau cerita ni..Memang best umi nak bagi 4/5 bintang.. Ok next.......... #JDTBlogger #Teambloggerjohor #bloggermalaysia #bloggerjohor #toppenmy #tgvcinemas #jumanjithenextlevel
39 0 5 December, 2019
tak sampai hati nak tolak permintaan anak-anak 🤭🤭
.
#sushikingmalaysia #sushi #puteriharbour #foodhunter #foodblogger #foodcoma #instafood #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom
15 8 4 December, 2019

OCTOBER 58.9K > NOVEMBER 84.3K

Syukur alhamdulillah atas 84.3K impression di GOOGLE SEARCH bagi bulan NOVEMBER!!!
.
Huaaa nak cry tak sangka makin ramai yang melayari website kami 😭
.
https://zyzoolmiratravel.com

Thank you semua yang sudi mengikuti pengembaraan kami sekeluarga selama ini

Nampaknya kena rajin menulis lagi nih manatau next year boleh keluarkan buku “MY Family Travel” pulak ke hehehe #berangan

Doakan buat kami inshaa Allah tahun hadapan #Kembara5beranak

Terima kasih dari kami buat anda semua ❤️
.
@zyzoolmiratravel
Top 200 Family Travel Blog in the World

OCTOBER 58.9K > NOVEMBER 84.3K

Syukur alhamdulillah atas 84.3K impression di GOOGLE SEARCH bagi bulan NOVEMBER!!!
.
Huaaa nak cry tak sangka makin ramai yang melayari website kami 😭
.
https://zyzoolmiratravel.com

Thank you semua yang sudi mengikuti pengembaraan kami sekeluarga selama ini

Nampaknya kena rajin menulis lagi nih manatau next year boleh keluarkan buku “MY Family Travel” pulak ke hehehe #berangan

Doakan buat kami inshaa Allah tahun hadapan #Kembara5beranak

Terima kasih dari kami buat anda semua ❤️
.
@zyzoolmiratravel
Top 200 Family Travel Blog in the World
72 3 4 December, 2019

Selamat Petang ..
O O T D
Baju : RM50
Shawl : Rm8
Kasut : RM30 🤪

#ciksepetdotcom #kbba9 #blogger #ootd

Selamat Petang ..
O O T D 
Baju : RM50 
Shawl : Rm8 
Kasut : RM30 🤪

#ciksepetdotcom #kbba9 #blogger #ootd
347 17 3 December, 2019

Fokus! Jangan toleh kiri kanan.. nikmatilah Tauhu Bergedil sedap dari @tauhulicious
.
Lama tak makan.. sedap seperti selalu.. dah ada new packaging.. comel macam kotak pizza.. Ummi makan tu Tauhu Bergedil Daging.. cenggini 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
.
#timelapse #tauhubergedil #tauhulicious #foodporn #foodhunter #instafood #bloggerkakimakan #foodblogger #JDTBlogger #bloggerjohor #herneenazirdotcom

Fokus! Jangan toleh kiri kanan.. nikmatilah Tauhu Bergedil sedap dari @tauhulicious
.
Lama tak makan.. sedap seperti selalu.. dah ada new packaging.. comel macam kotak pizza.. Ummi makan tu Tauhu Bergedil Daging.. cenggini 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
.
#timelapse #tauhubergedil #tauhulicious #foodporn #foodhunter #instafood #bloggerkakimakan #foodblogger #JDTBlogger #bloggerjohor #herneenazirdotcom
19 12 3 December, 2019

I nak cry 😭😭😭
.
Disebabkan akhir tahun ni I dah sarat so mode bertenang-tenang aje di rumah 😂 Tak travel jauh-jauh sebab dah tak lepas naik ✈️ 😅
.
Jadi dalam ketenangan kat rumah tu tetibe tekak i ni teringin la makan kek choc mud 🙊 minta Zyzool belikan satu slice buat lepas rasa mengidam nih

Balik-balik kerja tengok dia bagi i one whole cake Choc Mud 😭😭😭
.
I nak cry sebab i nak cikit je tapi dia bagi i makan ber slice-slice banyaknya 🙊
.
Ayra & Afya pon happy macam celebrate birthday pulak 😆
.
Thank you sayang!! Baby turut happy 👶😆

I nak cry 😭😭😭
.
Disebabkan akhir tahun ni I dah sarat so mode bertenang-tenang aje di rumah 😂 Tak travel jauh-jauh sebab dah tak lepas naik ✈️ 😅
.
Jadi dalam ketenangan kat rumah tu tetibe tekak i ni teringin la makan kek choc mud 🙊 minta Zyzool belikan satu slice buat lepas rasa mengidam nih

Balik-balik kerja tengok dia bagi i one whole cake Choc Mud 😭😭😭
.
I nak cry sebab i nak cikit je tapi dia bagi i makan ber slice-slice banyaknya 🙊
.
Ayra & Afya pon happy macam celebrate birthday pulak 😆
.
Thank you sayang!! Baby turut happy 👶😆
91 15 2 December, 2019

🍟 McDonald's Educity Kini Dibuka! 🍟
. 📍 McDonald's Educity, Iskandar Puteri
(Bersebelahan pintu masuk Educity)
. ✔️ Drive Thru
✔️ Mc Cafe
✔️ 24 hours
.
Lunch hour tadi gigih la Ummi dan Kak Leen meninjau port makan baru hahaha.. saja je nak rasmi hahaha 🤭 Orang Gelang Patah/ Iskandar Puteri dah tak payah la nak ke McD Mutiara Rini atau Bukit Indah ya.. baru hari kedua beroperasi orang ramai especially students universiti berdekatan.. dari ground floor bawa ke 1st floor penuh.. kalau nak cari jodoh obersi pergi lah makan kat sana 😂😂😂
.
#mcdonalds #educity #iskandarputeri #iskandarmalaysia #IP #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom

🍟 McDonald's Educity Kini Dibuka! 🍟
. 📍 McDonald's Educity, Iskandar Puteri
(Bersebelahan pintu masuk Educity)
. ✔️ Drive Thru
✔️ Mc Cafe
✔️ 24 hours
. 
Lunch hour tadi gigih la Ummi dan Kak Leen meninjau port makan baru hahaha.. saja je nak rasmi hahaha 🤭 Orang Gelang Patah/ Iskandar Puteri dah tak payah la nak ke McD Mutiara Rini atau Bukit Indah ya.. baru hari kedua beroperasi orang ramai especially students universiti berdekatan.. dari ground floor bawa ke 1st floor penuh.. kalau nak cari jodoh obersi pergi lah makan kat sana 😂😂😂
. 
#mcdonalds #educity #iskandarputeri #iskandarmalaysia #IP #bloggerjohor #JDTBlogger #herneenazirdotcom
21 20 2 December, 2019

#sayadijohorKongsi
kredit : @sunahsakura

Peace yo! Oh, sebenarnya tu bukan simbol peace, tapi simbol untuk VRinity Malaysia! ✌⁣

Yee wakk, penampilan sebelum kejadian haruslah begitu indah sekali..semasa dan selepas kejadian, tak lepas untuk dimasukkan ke dalam IG 😂⁣

Pusat hiburan bertemakan Virtual Reality dari syarikat Korea, KT, ni merupakan yang pertama dari syarikat tersebut keluar ke pasaran antarabangsa, dan yang pertama juga seumpamanya di Malaysia. Ada 20 games untuk pengunjung yang datang, uols boleh pilih nak beli tiket all access atau per game. Harga tiket boleh rujuk website www.vrinity.com 💻⁣

Satu tips sis nak bagi untuk uols fully enjoy the game, lupakan yang uols tengah duduk sambil pakai headgear VR, rasakan every game seperti berada di dunia realiti..perghhhh, memang daebak! 👍⁣

VRinity Malaysia⁣
Ground Floor, Medini Mall⁣
Buka setiap hari 10 pagi - 10 malam⁣
IG: @vrinitymalaysia

#vrinitymalaysia #VisitMalaysia2020 #visitjohor2020 #vm2020 #vj2020 #MalaysiaTrulyAsia #sunahjalanjalan #traveljohor #sayadijohor #johorapabest #projektravel #johorbahru #johorgames #johorbest #virtualreality #vr #jdtblogger #lifestyleblogger #bloggermalaysia #bloggerjohor #bloggermy #jbblogger #teammediajohor #johorblogger
📍Saya Di Johor

#sayadijohorKongsi ⁣
kredit : @sunahsakura ⁣
⁣
Peace yo! Oh, sebenarnya tu bukan simbol peace, tapi simbol untuk VRinity Malaysia! ✌⁣
⁣
Yee wakk, penampilan sebelum kejadian haruslah begitu indah sekali..semasa dan selepas kejadian, tak lepas untuk dimasukkan ke dalam IG 😂⁣
⁣
Pusat hiburan bertemakan Virtual Reality dari syarikat Korea, KT, ni merupakan yang pertama dari syarikat tersebut keluar ke pasaran antarabangsa, dan yang pertama juga seumpamanya di Malaysia. Ada 20 games untuk pengunjung yang datang, uols boleh pilih nak beli tiket all access atau per game. Harga tiket boleh rujuk website www.vrinity.com 💻⁣
⁣
Satu tips sis nak bagi untuk uols fully enjoy the game, lupakan yang uols tengah duduk sambil pakai headgear VR, rasakan every game seperti berada di dunia realiti..perghhhh, memang daebak! 👍⁣
⁣
VRinity Malaysia⁣
Ground Floor, Medini Mall⁣
Buka setiap hari 10 pagi - 10 malam⁣
IG: @vrinitymalaysia⁣
⁣
#vrinitymalaysia #VisitMalaysia2020 #visitjohor2020 #vm2020 #vj2020 #MalaysiaTrulyAsia #sunahjalanjalan #traveljohor #sayadijohor #johorapabest #projektravel #johorbahru #johorgames #johorbest #virtualreality #vr #jdtblogger #lifestyleblogger #bloggermalaysia #bloggerjohor #bloggermy #jbblogger #teammediajohor #johorblogger ⁣
📍Saya Di Johor
10 0 2 December, 2019

It is about responsibility.. 💚
Nona kerja apa? Kerja kilang, pak tam... Pak tam aku pernah tanya dulu dulu... This is my destiny..So Im trying to follow the flow.. 😉 May He ease my journey 💚

#nonawork #nonakerjakilang
#factoryindustry #kilang
#johor #jdtblogger #bloggerjohor #responsibility
#motivation #motivationalquotes #work

It is about responsibility.. 💚
Nona kerja apa? Kerja kilang, pak tam... Pak tam aku pernah tanya dulu dulu... This is my destiny..So Im trying to follow the flow.. 😉 May He ease my journey 💚

#nonawork #nonakerjakilang
#factoryindustry #kilang
#johor #jdtblogger  #bloggerjohor #responsibility
#motivation  #motivationalquotes  #work
46 16 1 December, 2019

Kita dapat pengalaman join Johor Scavenger Hunt 2019 hari ni. Sejenis treasure hunt meneroka 10 buah shopping mall sekitar Johor Bahru, kena ambil gambar mengikut task yang diberi dan upload ke Facebook bagi mendapatkan minimum 10 likes. Jenuh share dalam group whatsapp mintak likes 🤣

Mekasih kepada yang support di Facebook, you guyss rockk 🤘🏻
.
Been in Johor for more than 10 years now, but today I learned that I know very little about Johor, there are many more to discover! And heyy, I am not a zapin virgin anymore 🤣

Thank you @tourism.johor for this opportunity and thank you team Gelak Kuat! Jom join lagi tahun depan! 🤪

#tahunmelawatjohor2020 #visitjohor2020 #vj2020 #visitmalaysia2020 #vm2020 #majesticjohor #johorscavengerhunt2019 #rwsclub #jdtblogger #teambloggerjohor #jbblogger #johorblogger #teammediajohor #bloggermy #bloggerjohor #discoverjohor #bloggermalaysia #appreciationpost

Kita dapat pengalaman join Johor Scavenger Hunt 2019 hari ni. Sejenis treasure hunt meneroka 10 buah shopping mall sekitar Johor Bahru, kena ambil gambar mengikut task yang diberi dan upload ke Facebook bagi mendapatkan minimum 10 likes. Jenuh share dalam group whatsapp mintak likes 🤣

Mekasih kepada yang support di Facebook, you guyss rockk 🤘🏻
.
Been in Johor for more than 10 years now, but today I learned that I know very little about Johor, there are many more to discover! And heyy, I am not a zapin virgin anymore 🤣

Thank you @tourism.johor for this opportunity and thank you team Gelak Kuat! Jom join lagi tahun depan! 🤪

#tahunmelawatjohor2020 #visitjohor2020 #vj2020 #visitmalaysia2020 #vm2020 #majesticjohor #johorscavengerhunt2019 #rwsclub #jdtblogger #teambloggerjohor #jbblogger #johorblogger #teammediajohor #bloggermy #bloggerjohor #discoverjohor #bloggermalaysia #appreciationpost
55 3 30 November, 2019

Kalau malam confirm lagi cantik.Balik Melaka jarang sangat umi ke bandar sebab umi lebih suka suasana kampung.Tapi bila tengok persekitaran Kampung Morten ni, teringin pulak umi nak duduk sini..eh!!! Ajom pindah Melaka!!😝
#kgmorten #umijalanjalan #Melaka #tourismmelaka #Bandarhilir #JDTBlogger #bloggerjohor #kisahsidairydotcom

Kalau malam confirm lagi cantik.Balik Melaka jarang sangat umi ke bandar sebab umi lebih suka suasana kampung.Tapi bila tengok persekitaran Kampung Morten ni, teringin pulak umi nak duduk sini..eh!!! Ajom pindah Melaka!!😝
#kgmorten #umijalanjalan #Melaka #tourismmelaka #Bandarhilir #JDTBlogger #bloggerjohor #kisahsidairydotcom
42 4 30 November, 2019

Besar dah little Boy..7 tahun dah :) Peacee .. pergi mana- mana ramai yang cakap muka dia iras muka i 😂

#littleboy #ciksepetdotcom #kbba9

Besar dah little Boy..7 tahun dah :) Peacee .. pergi mana- mana ramai yang cakap muka dia iras muka i 😂

#littleboy #ciksepetdotcom #kbba9
253 7 29 November, 2019

[25Nov2019] TOP penerima Putra Brand Award 2019 Platinum untuk kategori produk isi rumah telah berkerjasama dengan TESCO menerusi kempen CSR untuk mengumpul dana sumbangan pakaian seragam dan keperluan persekolahan kepada kanak-kanak Orang Asli di Pahang dan Perak. "Cerahi kehidupan bersama TOP"

#topdetergentmalaysia
#cerahikehidupanbersamatop
#cerahikehidupan
#productreview #product #pressrelease #lifestyleblogger #JDTBlogger #bloggerjohor #teambloggerjohor #maszullblogspotmy

[25Nov2019] TOP penerima Putra Brand Award 2019 Platinum untuk kategori produk isi rumah telah berkerjasama dengan TESCO menerusi kempen CSR untuk mengumpul dana sumbangan pakaian seragam dan keperluan persekolahan kepada kanak-kanak Orang Asli di Pahang dan Perak. "Cerahi kehidupan bersama TOP"

#topdetergentmalaysia
#cerahikehidupanbersamatop
#cerahikehidupan 
#productreview #product #pressrelease #lifestyleblogger #JDTBlogger #bloggerjohor #teambloggerjohor #maszullblogspotmy
14 1 25 November, 2019

[25Nov2019] PROGRAM CERAHI KEHIDUPAN BERSAMA TOP KINI KEMBALI BUAT TAHUN KE-5 UNTUK MENCERIAKAN KEHIDUPAN KANAK-KANAK ORANG ASLI.

TOP Penerima Putra Brand Award 2019 Platinum untuk kategori produk isi rumah telah berkerjasama dengan TESCO menerusi kempen CSR untuk mengumpul dana sumbangan pakaian seragam dan keperluan persekolahan kepada kanak-kanak Orang Asli di Pahang dan Perak.

#topdetergentmalaysia #cerahikehidupanbersamatop #cerahikehidupan
#pressrelease #top #reviewproduk #product #lifestyleblogger #reviewproduk #JDTBlogger #bloggerjohor #teambloggerjohor #maszullblogspotmy

[25Nov2019] PROGRAM CERAHI KEHIDUPAN BERSAMA TOP KINI KEMBALI BUAT TAHUN KE-5 UNTUK MENCERIAKAN KEHIDUPAN KANAK-KANAK ORANG ASLI.

TOP Penerima Putra Brand Award 2019 Platinum untuk kategori produk isi rumah telah berkerjasama dengan TESCO menerusi kempen CSR untuk mengumpul dana sumbangan pakaian seragam dan keperluan persekolahan kepada kanak-kanak Orang Asli di Pahang dan Perak.

#topdetergentmalaysia #cerahikehidupanbersamatop #cerahikehidupan 
#pressrelease #top #reviewproduk #product #lifestyleblogger #reviewproduk #JDTBlogger #bloggerjohor #teambloggerjohor #maszullblogspotmy
7 0 25 November, 2019

Top #bloggerjohor posts

МАЛАЙЗИЯ XXI ВЕКА

Если вы до сих пор считаете Азию отсталым регионом, то советую подтянуть свои знания по географии. Ну или хотя бы не валите всё в одну кучу и не равняйте под одну гребёнку: Азия Азии рознь. Сингапур и Малайзия — это вам не Индонезия и Лаос. Тут и порядок цен другой, и качество жизни иное, да и менталитет во многом отличается.

❓Что же в Малайзии как на продвинутом Западе❓

🚙 ДОРОГИ

«Гладкие, как зеркало» — так описывает их моя знакомая. И это при том, что почти каждый день идёт дождь, а в другое время беспощадно светит солнце!

💳 КРЕДИТНЫЕ КАРТЫ

Их принимают практически во всех магазинах, салонах и даже на базарах (!). Все аппараты новые, бесконтактные (до 250рг, если не ошибаюсь). Кстати, если вы потеряете карту местного банка, вам ее восстановят за ... 15 минут! Попробуй в Европе найти банк, который сделает карту на следующий день!

🛢 ЗАПРАВКИ

Ну, в нефтяной стране сам Бог велел иметь отличные (и дешевые) заправки. Бензин двух видов: 95 (только для местных машин) и 97, плюс дизель. Оплата картой, наличными или через заправщика (который сбегает за тебя расплатиться в окошечко). Магазины, туалеты (с бумагой!) и банкоматы на заправках.

🩺 МЕДИЦИНА

Почти все врачи учились в англоязычных странах Запада. Оборудование и подход на уровне, цены же на порядок ниже европейских (но все равно лучше иметь страховку). Достать лекарство не представляет проблемы. Но иногда восточный подход все-таки даёт о себе знать: например, при посещении гинеколога тебя 5 раз спросят, согласны ли вы на врача-мужчину, потом вас накроют одеялом и сделают все возможное, чтобы «туда» ненароком не посмотреть 😂. (Может, это из-за того что многие малайки ходят на приём с мужем - а врач боится его ревности?🤔)

⚙️ АВТОМАСТЕРСКИЕ

Тоже на уровне! В Малайзии 2 собственных марки автомобилей (Proton и Perodua), а также производится множество иностранных авто (Ford, Volvo, Nissan и тд). Так что неплохого механика найти нетрудно, да и цены радуют. Например, заштопать дырку в колесе стоит 1рг (15руб).

💎

Ну и ещё много радостей цивилизации: 4G (ловит даже в джунглях), доставка еды, кар-шеринг, интернет-магазины и тд и тп

❓А вы как представляли себе Малайзию?

МАЛАЙЗИЯ XXI ВЕКА
⠀
Если вы до сих пор считаете Азию отсталым регионом, то советую подтянуть свои знания по географии. Ну или хотя бы не валите всё в одну кучу и не равняйте под одну гребёнку: Азия Азии рознь. Сингапур и Малайзия — это вам не Индонезия и Лаос. Тут и порядок цен другой, и качество жизни иное, да и менталитет во многом отличается.
⠀
❓Что же в Малайзии как на продвинутом Западе❓
⠀
🚙 ДОРОГИ
⠀
«Гладкие, как зеркало» — так описывает их моя знакомая. И это при том, что почти каждый день идёт дождь, а в другое время беспощадно светит солнце!
⠀
💳 КРЕДИТНЫЕ КАРТЫ
⠀
Их принимают практически во всех магазинах, салонах и даже на базарах (!). Все аппараты новые, бесконтактные (до 250рг, если не ошибаюсь). Кстати, если вы потеряете карту  местного банка, вам ее восстановят за ... 15 минут! Попробуй в Европе найти банк, который сделает карту на следующий день!
⠀
🛢 ЗАПРАВКИ
⠀
Ну, в нефтяной стране сам Бог велел иметь отличные (и дешевые) заправки. Бензин двух видов: 95 (только для местных машин) и 97, плюс дизель. Оплата картой, наличными или через заправщика (который сбегает за тебя расплатиться в окошечко). Магазины, туалеты (с бумагой!) и банкоматы на заправках.
⠀
🩺 МЕДИЦИНА
⠀
Почти все врачи учились в англоязычных странах Запада. Оборудование и подход на уровне, цены же на порядок ниже европейских (но все равно лучше иметь страховку). Достать лекарство не представляет проблемы. Но иногда восточный подход все-таки даёт о себе знать: например, при посещении гинеколога тебя 5 раз спросят, согласны ли вы на врача-мужчину, потом вас накроют одеялом и сделают все возможное, чтобы «туда» ненароком не посмотреть 😂. (Может, это из-за того что многие малайки ходят на приём с мужем - а врач боится его ревности?🤔)
⠀
⚙️ АВТОМАСТЕРСКИЕ
⠀
Тоже на уровне! В Малайзии 2 собственных марки автомобилей (Proton и Perodua), а также производится множество иностранных авто (Ford, Volvo, Nissan и тд). Так что неплохого механика найти нетрудно, да и цены радуют. Например, заштопать дырку в колесе стоит 1рг (15руб).
⠀
💎
⠀
Ну и ещё много радостей цивилизации: 4G (ловит даже в джунглях), доставка еды, кар-шеринг, интернет-магазины и тд и тп
⠀
❓А вы как представляли себе Малайзию?
193 42 9 December, 2019

I memang depan camera ada shy shy cat sikit 😅🙈
.
Kiteorang bangun pagi-pagi nak kejar tengok train lalu dekat Maeklong Railway Market di Bangkok 🇹🇭
.
Afya syiok masih dibuai mimpi dalam Boba 4g. Sini tak sesuai eh bawa stroller ❎

Seronok betul tengok suasana train lalu tengah-tengah pasar nih hehe

Suasana pengalaman yang luar biasa!

Kalau Zyzool ajak lagi backpack ke Bangkok, Thailand 🇹🇭 confirm i nak pergi lagiiiii 😅😝
.
Full video kat youtube channel @zyzoolmiratravel ✈️
.
#maeklongrailwaymarket #maeklongmarket #zyzoolmiratravelbangkok #zyzoolmiratravelthailand

I memang depan camera ada shy shy cat sikit 😅🙈
.
Kiteorang bangun pagi-pagi nak kejar tengok train lalu dekat Maeklong Railway Market di Bangkok 🇹🇭
.
Afya syiok masih dibuai mimpi dalam Boba 4g. Sini tak sesuai eh bawa stroller ❎

Seronok betul tengok suasana train lalu tengah-tengah pasar nih hehe

Suasana pengalaman yang luar biasa!

Kalau Zyzool ajak lagi backpack ke Bangkok, Thailand 🇹🇭 confirm i nak pergi lagiiiii 😅😝
.
Full video kat youtube channel @zyzoolmiratravel ✈️
.
#maeklongrailwaymarket #maeklongmarket #zyzoolmiratravelbangkok #zyzoolmiratravelthailand
126 7 28 August, 2019

Sekali duduk amik kau 😆🙈🙈🙈 Doakan la kita kuat 😂 muka kita tak nampak ngandung 😂 orang ingat kita buncit 😭😭😭 halah halah buncit buatan ore 🤪

15 jam dari Kulai ke Pasir Mas, Kelantan. Thanks @ktmbofficial dapatla kita luruskan kaki 😊

Korang sanggup??? Hehehe kitaorang memang suke 😆

Bak kata suami kita.. it’s not about the destination it’s about the journey gitewww

#zyzoolmiratravelbackpacklagik #zyzoolmiratravelkelantan

Sekali duduk amik kau 😆🙈🙈🙈 Doakan la kita kuat 😂 muka kita tak nampak ngandung 😂 orang ingat kita buncit 😭😭😭 halah halah buncit buatan ore 🤪

15 jam dari Kulai ke Pasir Mas, Kelantan. Thanks @ktmbofficial dapatla kita luruskan kaki 😊

Korang sanggup??? Hehehe kitaorang memang suke 😆

Bak kata suami kita.. it’s not about the destination it’s about the journey gitewww

#zyzoolmiratravelbackpacklagik #zyzoolmiratravelkelantan
224 21 24 October, 2019

Selamat Petang ..
O O T D
Baju : RM50
Shawl : Rm8
Kasut : RM30 🤪

#ciksepetdotcom #kbba9 #blogger #ootd

Selamat Petang ..
O O T D 
Baju : RM50 
Shawl : Rm8 
Kasut : RM30 🤪

#ciksepetdotcom #kbba9 #blogger #ootd
347 17 3 December, 2019

You’re cute and you’re mute, when i look at you, my heart goes woot woot woot

You’re cute and you’re mute, when i look at you, my heart goes woot woot woot
343 12 24 August, 2019

Saya lah yang masak semua ni🤪 Jom Rasa di @rilekthecafe dekat @swissinnjbofficial
Kalau nak tahu menu apa yang disediakan, terjah ler dulu @awakmakanape
#awakmakanape #projekcarikmakan #johor #jdt #johorbahru #jjcm #jdtblogger #bloggerjohor #malaysiafood #igmalaysia

Saya lah yang masak semua ni🤪 Jom Rasa di @rilekthecafe dekat @swissinnjbofficial 
Kalau nak tahu menu apa yang disediakan, terjah ler dulu @awakmakanape 
#awakmakanape #projekcarikmakan #johor #jdt #johorbahru #jjcm #jdtblogger #bloggerjohor #malaysiafood #igmalaysia
162 5 15 November, 2018

@altheakorea tings 💖✨ each product is so high quality and gorgeous 😭 plus they are very affordable!

Read more unboxing, review, tutorial and first impression in my blog

www.airahsyahirah.com

#airahsyahirahdotcom #malaysianblogger #beautyblogger #lifestyleblogger #makeup #makeupflatlay #althea #altheaangels #altheamakeup #bclxaltheakorea #kbba9 #kelabbloggerbenashaari #blogger #kecantikan #bloggerjohor #bloggerjohorbahru #altheacreamtint #sunriseandmoonriseeyepalette

@altheakorea tings 💖✨ each product is so high quality and gorgeous 😭 plus they are very affordable!

Read more unboxing, review, tutorial and first impression in my blog

www.airahsyahirah.com

#airahsyahirahdotcom #malaysianblogger #beautyblogger #lifestyleblogger #makeup #makeupflatlay #althea #altheaangels #altheamakeup #bclxaltheakorea #kbba9 #kelabbloggerbenashaari #blogger #kecantikan #bloggerjohor #bloggerjohorbahru #altheacreamtint #sunriseandmoonriseeyepalette
322 0 26 February, 2019

"We are human, we make mistakes. If I did something wrong, please tell me and state my name. Please direct to me, one-on-one."

"We are human, we make mistakes. If I did something wrong, please tell me and state my name. Please direct to me, one-on-one."
289 5 11 September, 2019