#makanmakan Instagram Photos & Videos

makanmakan - 1.3m posts

Statistics

We looked inside some of the posts tagged with #makanmakan and here's what we found interesting.

Inside 36 Posts

Time between posts:
2 minutes
Average like
7.8
Average comment
0.1
Posts with video
1/36
Posts with photo
35/36

Hashtag Popularity

Found myself wandering the streets of KL! Stingray..Satay anyone? 😋 #makanmakan

Found myself wandering the streets of KL! Stingray..Satay anyone? 😋 #makanmakan
3 2 9 minutes ago

Ada yang baru nih. Sekarang kalian semua bisa nikmatin makan Indomie dengan Kuah Susu looh. Cuma tambah 3ribu aja kok 👍
.
"Rasanya gimana? Pasti amis ya min?", mimin cuma bisa jawab "LEBIH ENAAK DAN GA BAU AMIS". 😁
.
Daripada penasaran kaaan, mending langsung aja dateng ke Kedai S3. Kalo gaenak mimin GARANSI DITUKER YANG BARU 😎
.
Note : ini bisa bkin lebih kenyang daripada biasanya
.
.
.
#ayominumsusu
#sususegarsarjana
#tangerangayo
#tangerangcerdas
#tangerangraya
#tangerang #kotatangerang #minuman #susu #makanan #rotibakar #food #beverages #sususegar #eatintangerang #kulinertangerang #tangerangfoodstory #kuliner #roticane #roti #abouttng #makan #makanmakan #pedulilingkungan #gogreen @abouttng @infotangerang.id

Ada yang baru nih. Sekarang kalian semua bisa nikmatin makan Indomie dengan Kuah Susu looh. Cuma tambah 3ribu aja kok 👍
.
"Rasanya gimana? Pasti amis ya min?", mimin cuma bisa jawab "LEBIH ENAAK DAN GA BAU AMIS". 😁
.
Daripada penasaran kaaan, mending langsung aja dateng ke Kedai S3. Kalo gaenak mimin GARANSI DITUKER YANG BARU 😎
.
Note : ini bisa bkin lebih kenyang daripada biasanya
.
.
.
#ayominumsusu 
#sususegarsarjana 
#tangerangayo
#tangerangcerdas
#tangerangraya 
#tangerang #kotatangerang #minuman #susu #makanan #rotibakar #food #beverages #sususegar #eatintangerang #kulinertangerang #tangerangfoodstory #kuliner #roticane #roti #abouttng #makan #makanmakan #pedulilingkungan #gogreen @abouttng @infotangerang.id
1 0 20 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣

Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣

Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣

Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣

Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣
⁣
Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣
⁣
Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣
⁣
Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣
⁣
Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
9 0 29 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣

Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣

Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣

Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣

Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣
⁣
Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣
⁣
Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣
⁣
Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣
⁣
Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
10 1 29 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣

Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣

Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣

Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣

Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣
⁣
Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣
⁣
Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣
⁣
Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣
⁣
Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
5 0 29 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣

Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣

Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣

Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣

Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣
⁣
Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣
⁣
Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣
⁣
Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣
⁣
Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
4 0 29 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣

Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣

Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣

Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣

Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
GARLIC BREAD 😋⁣
⁣
Nah resipi:⁣
4 bahan je guna.⁣
1)Roti perancis (roti baguette). Tapi sebab tak ada guna roti gardenia je. Pun boleh taw👍🏻 Sebungkus roti gardenia tu. ⁣
2) Bawang putih (selabu)⁣
3) Buttercup- yang ni syiffa guna separuh je,kerat lah dua. Tapi nak guna merjerin pun boleh. ⁣
4) Daun Parsley-ni yang buat aroma sedap ni. Letak sikit je. Agak agak ikut suka.⁣
⁣
Cara buat:⁣
- Bawang putih tu tumbuk dulu bagi lumat.⁣
- Ambik mangkuk lain, masukkan butter,bawang putih yg dah lumat tadi dgn daun persley tu gaul sekali. (Nak letak garam pun boleh,tak letak pun boleh,secubit dua sudah). Gaul sampai sebati.⁣
- Potong roti kepada dua. Tapi ikutlah nak potong berapa pun. Tak kisah. - Sapu bahan yang dah gaul tadi dekat atas roti.⁣
- Ambik kuali,bukak api dapur kecik je taw kome. Kang hangit pulak roti. Sepatutnya lagi best guna oven. Tapi kat rumah tak ade oven. Kita buat je okay guna kuali. Menjadi jugak😉⁣
- Letak bahagian yg sapu tu atas kuali. Biarkan sekejap. Nak buat garing boleh tak garing pun boleh. Ikut suka. Lepas tu angkat.⁣
⁣
Dah siap garlic bread!😍 Pastu nak makan mcm tu pun boleh. Kalau nak mushroom soup syiffa guna instant je. Lagi cepat dan senang. Cicah dgn mushroom soup.⁣
Nikmat apa lagi kau dustakan..memang sedap.😍 Try lah😉⁣
⁣
Kredit: Nurul Syiffa⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
14 0 30 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣

100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣

Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣
⁣
100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣
⁣
Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
14 0 30 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣

100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣

Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣
⁣
100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣
⁣
Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
7 0 31 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣

100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣

Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣
⁣
100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣
⁣
Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
2 1 31 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣

100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣

Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣
⁣
100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣
⁣
Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
4 0 31 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣

100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣

Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cream puff⁣
.⁣
Bahan-bahan:⁣
⁣
100ml air⁣
45g majerin pelangi (sy guna butterlite)⁣
65g tepung gandum ⁣
Cara-cara:⁣
.⁣
👉 Panaskan oven. 👉 Sementara tu, ambil kuali atau periuk yg sesuai. Didihkan air & majerin api besar⁣
👉 Dah mencair dan sebati, masukkan tepung⁣
👉 Kecikkan api, gaul bg sebati. Pastikan tepung dah x melekat di kuali & kering. Tutup api⁣
👉 Terus masukkan adunan dalam bekas yg sesuai, pecahkan 2 butir telur. Masukkan sebiji dalam adunan dan pukul sebati, masukkan baki telur dan pukul sebati.⁣
👉 Pipekan adunan dalam cup no.2, guna nozel bintang atau yg sesuai.⁣
👉 Celup jari dlm air, tekan hujung yg bertanduk.⁣
👉 Bakar pada suhu 200c utk 15min pertama, bila dah naik gemok, turunkan suhu 180c & teruskan pembakaran smpai warna keperangan atau masak. Bergantung pd suhu oven ye. Yg penting puff di bakar hingga garing. Jika kurang masak, puff berisiko utk kempis bila keluar oven. ❤️ Untuk intinya saya guna cream custard yg ready made beli di kedai bakery supply. Sy mix kan dengan cream cheese dan blueberry cincang.⁣
⁣
Kredit: dani⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
4 0 31 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣

Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣

Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣

Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣
⁣
Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣
⁣
Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣
⁣
Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
4 0 34 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣

Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣

Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣

Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣
⁣
Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣
⁣
Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣
⁣
Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
6 0 35 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣

Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣

Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣

Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣
⁣
Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣
⁣
Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣
⁣
Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
4 0 35 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣

Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣

Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣

Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣
⁣
Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣
⁣
Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣
⁣
Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
15 0 35 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣

Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣

Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣

Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Kek Span Marble... Lembut dan gebu 😋⁣
⁣
Bahan2nya... 3 biji telur*⁣
½ cawan gula*⁣
1 sb ovalete*⁣
1 sk esen vanilla*⁣
¾ cawan tepung gandum*⁣
1 sk baking powder*⁣
¼ cawan susu cair*⁣
Secubit garam*⁣
3 sb minyak masak⁣
1 sb serbuk koko⁣
⁣
Cara2nya... Mix semua bahan2 bertanda* sehingga putih gebu... matikan mixer, masukkan minyak masak n gaul sampai rata⁣
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian,satu bahagian dicampurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal... Tuangkan adunan ke dlm loyang bersaiz5@6 yg telah disapu dgn butter atau dilapik dgn baking paper secara selang seli sehingga habis...⁣
Bakar selama 35 hingga 40 minit dgn suhu 170°c@180°c,api atas bawah atau bergantung pd oven masing2.⁣
⁣
Kredit: ‎Imah Rahman‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
13 0 35 minutes ago

SUPPORT 🌼 ——— Hey guys 👀
KORANG NAK RASA 🍴
CHAR KUEY TEOW LIT LIT BURN BURN GITUW and NASI GORENG MELETUPSS
@bizsyahmii 🍝 🍜
.
Jangan Lupa Singgah ke Gerai Kami di ⬇
.
▶BERHAMPIRAN DENGAN GIANT EXTRA TAMAN SURIA JOHOR BAHRU ◀
.
KAMI BEROPERASI SETIAP HARI AHAD - JUMAAT⏳
.
.
#CHARKUEYTEOWLITLIT
#nasigorengbizsyahmii #otakotak #viral #makanmakan #johorbahru #charkueyteow #jb #tamansuria #food #malaysianfood #kasiviral #makanan 💗

SUPPORT 🌼 ——— Hey guys 👀
KORANG NAK RASA 🍴
CHAR KUEY TEOW LIT LIT BURN BURN GITUW and NASI GORENG MELETUPSS 
@bizsyahmii 🍝 🍜
.
Jangan Lupa Singgah ke Gerai Kami di ⬇
.
▶BERHAMPIRAN DENGAN GIANT EXTRA TAMAN SURIA JOHOR BAHRU ◀
.
KAMI BEROPERASI SETIAP HARI AHAD - JUMAAT⏳
.
.
#CHARKUEYTEOWLITLIT
#nasigorengbizsyahmii #otakotak #viral #makanmakan #johorbahru #charkueyteow #jb #tamansuria #food #malaysianfood #kasiviral #makanan 💗
6 1 45 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
 Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
10 0 46 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
 Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
9 0 46 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
 Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
17 0 46 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
 Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
14 0 46 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Koewtiaw basah..⁣
Harini tak dak nasi..✌⁣
Resepi saya sertakan sekali⁣
 Panaskan minyak dan tumis bwg putih sehingga garing.. kemudian masukkan udang segar dan cili boh.. selepas itu masukkan sos tiram dan secawan air( jika nak berkuah lebihkan air) biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan koewtiaw ,kicap cair dan serbuk perasa.. utk yg suka warna gelap boleh lebihkan kicap pekat.. last masukkan kucai, taugeh dan pecahkan sebiji telur.. siap utk dihidangkan..( boleh tambah kicap ikan bg yg suka)⁣
.⁣
Kredit: shahrizan abu bakar⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
13 0 46 minutes ago

SUPPORT 🌼——— Hey guys 👀
KORANG NAK RASA 🍴
CHAR KUEY TEOW LIT LIT BURN BURN GITUW and NASI GORENG MELETUPSS
@bizsyahmii 🍝 🍜
.
Jangan Lupa Singgah ke Gerai Kami di ⬇
.
▶BERHAMPIRAN DENGAN GIANT EXTRA TAMAN SURIA JOHOR BAHRU ◀
.
KAMI BEROPERASI SETIAP HARI AHAD - JUMAAT⏳
.
.
#CHARKUEYTEOWLITLIT
#nasigorengbizsyahmii #otakotak #viral #makanmakan #johorbahru #charkueyteow #jb #tamansuria #food #malaysianfood #kasiviral #makanan 💗

SUPPORT 🌼——— Hey guys 👀
KORANG NAK RASA 🍴
CHAR KUEY TEOW LIT LIT BURN BURN GITUW and NASI GORENG MELETUPSS 
@bizsyahmii 🍝 🍜
.
Jangan Lupa Singgah ke Gerai Kami di ⬇
.
▶BERHAMPIRAN DENGAN GIANT EXTRA TAMAN SURIA JOHOR BAHRU ◀
.
KAMI BEROPERASI SETIAP HARI AHAD - JUMAAT⏳
.
.
#CHARKUEYTEOWLITLIT
#nasigorengbizsyahmii #otakotak #viral #makanmakan #johorbahru #charkueyteow #jb #tamansuria #food #malaysianfood #kasiviral #makanan 💗
5 0 47 minutes ago

Ramai yg Nak cari 'duit tepi' ni kan..? Jom tambah EXTRA INCOME dengan bisnez Kudap-kudap yg hot selling ni
.
Alhamdulillah😘biz santai2 ni yg mampu menambah pendapatan anda..cuba la kalau x caya..!
.
Car booth & Kios2 sekarang bersepah2 ..ramai berebut2 nak niaga..
.
Nah!!!.. Kudap-kudapan paling best nak biz..sbb mmg org tengah cari. Tak try mana nak tahu kann.. .. ada yg nak buat duit tepi ? Bkn setakat duit tepi..tengah ,depan, belakang semua boleh.
.
Jom biznes sakan dengan Spicy Salted Egg Cornflakes‼️‼️
.
Cepat-cepat KLIK LINK DI “BIO” atau Untuk order & pertanyaan boleh klik jer kat bawah ni...senang...terus direct ke wasap..www.wasap.my/60133452383/SSEC
.
#AducktiveSaltedEggOfficial #coverup #teamcoverup #coverupresources #coverupfighter #rezekiglobal #saltedegg #cornflakes #spicysaltedeggcornflakes #agentwanted #sayajual #sayajualmurah #food #foodporn #instafood #makan #makanan #kerepek #kudapkudap #viral #trending #murah #meletop #aducktive #instafamous #makanansehat #makananenak #makanmakan #makan #raya #vendor

Ramai yg Nak cari 'duit tepi' ni kan..? Jom tambah EXTRA INCOME dengan bisnez Kudap-kudap yg hot selling ni
.
Alhamdulillah😘biz santai2 ni yg mampu menambah pendapatan anda..cuba la kalau x caya..!
.
Car booth & Kios2 sekarang bersepah2 ..ramai berebut2 nak niaga..
.
Nah!!!.. Kudap-kudapan paling best nak biz..sbb mmg org tengah cari. Tak try mana nak tahu kann.. .. ada yg nak buat duit tepi ?  Bkn setakat duit tepi..tengah ,depan, belakang semua boleh.
.
Jom biznes sakan dengan Spicy Salted Egg Cornflakes‼️‼️
.
Cepat-cepat KLIK LINK DI “BIO” atau Untuk order & pertanyaan boleh klik jer kat bawah ni...senang...terus direct ke wasap..www.wasap.my/60133452383/SSEC
.
#AducktiveSaltedEggOfficial #coverup #teamcoverup #coverupresources #coverupfighter #rezekiglobal #saltedegg #cornflakes #spicysaltedeggcornflakes #agentwanted #sayajual #sayajualmurah #food #foodporn #instafood #makan #makanan #kerepek #kudapkudap #viral #trending #murah #meletop #aducktive #instafamous #makanansehat #makananenak #makanmakan #makan #raya #vendor
1 0 50 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣

Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣

Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣
⁣
Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣
⁣
Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
17 0 54 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣

Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣

Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣
⁣
Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣
⁣
Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
7 0 54 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣

Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣

Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣
⁣
Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣
⁣
Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
17 0 54 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣

Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣

Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣
⁣
Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣
⁣
Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
22 0 55 minutes ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin

.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣

Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣

Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya⁣
⁣
Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin ⁣
⁣
.⁣
.⁣
Cekodok simple macamni, takde sapa tolak kan? Walaupun bentuknya tak cantik, yang penting sedap dan lembut. Petua arwah emak saya ialah bancuh tepung dengan sedikit air panas terlebih dahulu. Gaul rata. Lepas tu baru tambah air biasa dan gaul lagi. In shaa Allah, dah sejuk pun, cekodok kita tetap lembut. Sukatan tepung, garam, air dan bahan-bahan lain tu kita agak-agak jer. Tipnya cuma bancuh tepung dengan air panas sikit, baru tambah air biasa. Resipi saya untuk cekodok simple ini ialah :⁣
⁣
Tepung gandum⁣
Garam⁣
Air panas sikit⁣
Air biasa⁣
Daun kucai⁣
Cili besar *Sukatan tu agak-agak je. Cuma nisbah air panas dan air biasa tu 1:2. Air panas sket je untuk bagi tepung lembut. Lepas tu bancuh dengan air biasa. Tak perlu perap adunan. Terus goreng. Sebaiknya ceduk adunan guna jari bukan sudu.⁣
⁣
Kredit: Zuraita Mohd Anua‎⁣
.⁣
#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler⁣
#malaysiafood #makanmakanmakan
14 0 55 minutes ago

Top #makanmakan posts

Ide olahan tempe. Buat yuk @dapurig

Nugget Tempe⁣
Credit @masaktv
⁣⁣⁣
Bahan:⁣⁣⁣
500 g tempe, potong dadu⁣⁣⁣
1 btg wortel, cincang⁣⁣⁣
3 sdm tepung terigu⁣⁣⁣
2 btr telur⁣⁣⁣
1 btg daun bawang, cincang⁣⁣⁣
2 btg seledri halus, cincang⁣⁣⁣
4 siung bawang putih⁣⁣⁣
Garam⁣⁣⁣
Lada ⁣⁣⁣
Gula⁣⁣⁣
Kaldu bubuk⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Bahan Pelapis:⁣⁣⁣
Tepung terigu⁣⁣⁣
Telur⁣⁣⁣
Panir⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Cara Membuat:⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
1. Haluskan bawang putih bersama dengan garam. Masukkan potongan tempe, ulek tempe hingga halus.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
2. Siapkan wadah, pindahkan tempe yang sudah halus kedalam wadah. Masukkan tepung terigu, telur, gula pasir, kaldu bubuk, lada bubuk,. Aduk merata.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
3. Masukkan wortel yang sudah dicincang dadu, masukkan juga daun bawang dan daun seledri. Aduk merata.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
4. Siapkan loyang yang berbentuk dadu. Masukkan adonan nugget tempe kedalam loyang kemudian kukus selama kurang lebih 20-30 menit.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
5. Angkat nugget kemudian dinginkan beberapa saat. Setelah dingin, potong-potong nugget tempe sesuai dengan selera.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
6. Celupkan potongan nugget tempe kedalam kocokan telur. Gulingkan diatas tepung panir kasar hingga seluruh permukaannya terselumuti.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
7. Bekukan nugget tempe didalam freezer selama 1-2 jam. Setelah itu, nugget tempe siap untuk digoreng. Goreng warna kuning kecoklatan.⁣⁣⁣
.⁣
.⁣
#resepmasakan #yukbelajarmasak #menusederhana #masakenak #resepayam #masakanenak #makanmakan

Ide olahan tempe. Buat yuk @dapurig⁣
⁣
Nugget Tempe⁣
Credit @masaktv⁣
⁣⁣⁣
Bahan:⁣⁣⁣
500 g tempe, potong dadu⁣⁣⁣
1 btg wortel, cincang⁣⁣⁣
3 sdm tepung terigu⁣⁣⁣
2 btr telur⁣⁣⁣
1 btg daun bawang, cincang⁣⁣⁣
2 btg seledri halus, cincang⁣⁣⁣
4 siung bawang putih⁣⁣⁣
Garam⁣⁣⁣
Lada ⁣⁣⁣
Gula⁣⁣⁣
Kaldu bubuk⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Bahan Pelapis:⁣⁣⁣
Tepung terigu⁣⁣⁣
Telur⁣⁣⁣
Panir⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Cara Membuat:⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
1. Haluskan bawang putih bersama dengan garam. Masukkan potongan tempe, ulek tempe hingga halus.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
2. Siapkan wadah, pindahkan tempe yang sudah halus kedalam wadah. Masukkan tepung terigu, telur, gula pasir, kaldu bubuk, lada bubuk,. Aduk merata.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
3. Masukkan wortel yang sudah dicincang dadu, masukkan juga daun bawang dan daun seledri. Aduk merata.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
4. Siapkan loyang yang berbentuk dadu. Masukkan adonan nugget tempe kedalam loyang kemudian kukus selama kurang lebih 20-30 menit.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
5. Angkat nugget kemudian dinginkan beberapa saat. Setelah dingin, potong-potong nugget tempe sesuai dengan selera.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
6. Celupkan potongan nugget tempe kedalam kocokan telur. Gulingkan diatas tepung panir kasar hingga seluruh permukaannya terselumuti.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
7. Bekukan nugget tempe didalam freezer selama 1-2 jam. Setelah itu, nugget tempe siap untuk digoreng. Goreng warna kuning kecoklatan.⁣⁣⁣
.⁣
.⁣
#resepmasakan #yukbelajarmasak #menusederhana #masakenak #resepayam #masakanenak #makanmakan
2,277 12 19 November, 2019

This may sound cheesy but these are GRATE!

This may sound cheesy but these are GRATE!
3,604 157 20 November, 2019

SAMBAL VIRAL SAMBALEENA!
SAMBAL TEMPE RANGUP TAK INGAT DUNIA! 🌶💯 produk keluaran muslim
🌶 boleh divariasikan dengan pelbagai menu 🤩🤩
🌶 sesuai untuk dibawa travel ✈️✈️
🌶 sekali rasa pasti nak lagi!!! 🤤🤤 Nak order, *WAJIB* gunakan #SambaleenaPastiTerangkat
Untuk dapatkan 11% discount

#sambaleena #sambal #sambalsedap #makanbest #sambaltempe #sambalijo #sambalbelacan #11.11 #sambalmurah #readytoeat #sambalinstant #makanmakan #luncheon #makanmana

SAMBAL VIRAL SAMBALEENA! 
SAMBAL TEMPE RANGUP TAK INGAT DUNIA! 🌶💯 produk keluaran muslim
🌶 boleh divariasikan dengan pelbagai menu 🤩🤩
🌶 sesuai untuk dibawa travel ✈️✈️
🌶 sekali rasa pasti nak lagi!!! 🤤🤤 Nak order, *WAJIB* gunakan #SambaleenaPastiTerangkat
Untuk dapatkan 11% discount

#sambaleena #sambal #sambalsedap #makanbest #sambaltempe #sambalijo #sambalbelacan #11.11 #sambalmurah #readytoeat #sambalinstant #makanmakan #luncheon #makanmana
19,369 105 10 November, 2019

Macaroni schotel @dapurig
.⁣
Macaroni schotel tidak harus dipanggang lho moms, dikukus juga bisa dan tetap lezat. Saya tidak menambahkan saus putih jg diatasnya cm red cheddar aja. Tapi rasanya tetap gurih dan enak. Tentu saja lebih praktis ya.⁣⁣ ⁣⁣ Macaroni kukus. ⁣⁣
⁣⁣
200 gr macaroni, rebus, tiriskan⁣⁣ 200 gr ayam giling⁣⁣ 5 buah sosis ayam⁣⁣ 3 btr telur⁣⁣ 100 gt keju parut⁣⁣ 1 buah wortel, potong kecil⁣⁣ 1 btg bawang daun, iris⁣⁣ 1 sdt garam⁣⁣ 1/2 sdt gula⁣⁣ 1/2 sdt lada hitam bubuk⁣⁣ 1/2 sdt parsley kering⁣⁣ 3/4 sdt pala bubuk⁣⁣ 1,5 sdm butter⁣⁣ 1 buah bawang bombay, ⁣⁣
⁣⁣
cincang halus⁣⁣ 2 siung bwng putih, cincang kasar⁣⁣ 300 ml susu cair full cream⁣⁣ ⁣⁣ Lelehkan butter, masukan bawang putih, bawang bombay, aduk, tumis sampai wangi, masukan ayam dan wortel, aduk, tambahkan daun bawang, lada, garam, pala, bawang daun dan parsley, aduk rata.⁣⁣ ⁣⁣
⁣⁣
Campurkan tumisan ayam ini dengan macaroni yang sudah direbus, masukan telur, tambahkan keju, aduk, tuang susu, aduk rata. Masukan ke dalam ramekin.⁣⁣ ⁣⁣ Kukus macaroni selama 20 menit, kemudian, buka kukusan masukan keju red cheddar atau mozzarella. Kukus lagi sebentar, angkat, sajikan.⁣⁣ ⁣⁣ ⁣⁣
⁣⁣
Semoga bermanfaat 😊🙏⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣
credite: @ayudiahrespatih⁣⁣ ⁣⁣ ⁣⁣
⁣.⁣
#masakanpedas #masakansimple #masakanibu #videomasakan #cemilanenak #makanmakan

Macaroni schotel @dapurig⁣
.⁣
Macaroni schotel tidak harus dipanggang lho moms, dikukus juga bisa dan tetap lezat. Saya tidak menambahkan saus putih jg diatasnya cm red cheddar aja. Tapi rasanya tetap gurih dan enak. Tentu saja lebih praktis ya.⁣⁣ ⁣⁣ Macaroni kukus. ⁣⁣
⁣⁣
200 gr macaroni, rebus, tiriskan⁣⁣ 200 gr ayam giling⁣⁣ 5 buah sosis ayam⁣⁣ 3 btr telur⁣⁣ 100 gt keju parut⁣⁣ 1 buah wortel, potong kecil⁣⁣ 1 btg bawang daun, iris⁣⁣ 1 sdt garam⁣⁣ 1/2 sdt gula⁣⁣ 1/2 sdt lada hitam bubuk⁣⁣ 1/2 sdt parsley kering⁣⁣ 3/4 sdt pala bubuk⁣⁣ 1,5 sdm butter⁣⁣ 1 buah bawang bombay, ⁣⁣
⁣⁣
cincang halus⁣⁣ 2 siung bwng putih, cincang kasar⁣⁣ 300 ml susu cair full cream⁣⁣ ⁣⁣ Lelehkan butter, masukan bawang putih, bawang bombay, aduk, tumis sampai wangi, masukan ayam dan wortel, aduk, tambahkan daun bawang, lada, garam, pala, bawang daun dan parsley, aduk rata.⁣⁣ ⁣⁣
⁣⁣
Campurkan tumisan ayam ini dengan macaroni yang sudah direbus, masukan telur, tambahkan keju, aduk, tuang susu, aduk rata. Masukan ke dalam ramekin.⁣⁣ ⁣⁣ Kukus macaroni selama 20 menit, kemudian, buka kukusan masukan keju red cheddar atau mozzarella. Kukus lagi sebentar, angkat, sajikan.⁣⁣ ⁣⁣ ⁣⁣
⁣⁣
Semoga bermanfaat 😊🙏⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣
credite: @ayudiahrespatih⁣⁣ ⁣⁣ ⁣⁣
⁣.⁣
#masakanpedas #masakansimple #masakanibu #videomasakan #cemilanenak #makanmakan
5,760 47 16 November, 2019

Tag temanmu yang #DoyanMakan
Jangan lupa like dan share ☺
Credit? Dm
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Follow
@doyanmakan_tv
@doyanmakan_tv
@doyanmakan_tv
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#gagaldiet #jajananpasar #indonesianfood #cheese #jajananhits #jktfoodies #dietmulaibesok #makanterus #laperbaper #food #foody #foods #jktfoodie #resep #recipe #jajanan #cemilan #cooking #baking #chocolate #makanenak #kulinerbandung #dessert #makanmakan #jktkuliner #kulinerjakarta

Tag temanmu yang #DoyanMakan
Jangan lupa like dan share ☺
Credit? Dm
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Follow 
@doyanmakan_tv
@doyanmakan_tv
@doyanmakan_tv
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#gagaldiet #jajananpasar #indonesianfood #cheese #jajananhits #jktfoodies #dietmulaibesok #makanterus #laperbaper #food #foody #foods #jktfoodie #resep #recipe #jajanan #cemilan #cooking #baking #chocolate #makanenak #kulinerbandung #dessert #makanmakan #jktkuliner #kulinerjakarta
5,988 24 21 November, 2019

Wuih.. kena prank🤣🤣
.
.
.
.
.
#makansiang #makankue #makanmakan #kuecoklat #lucubanget #gambarlucu

Wuih.. kena prank🤣🤣
.
.
.
.
.
#makansiang #makankue #makanmakan #kuecoklat #lucubanget #gambarlucu
10,710 151 17 November, 2019

Guysss.... ada Sei sapi halal nih.... dagingnya wangi karena sudah diasap selama 6 jam , dan bumbunya sudah meresap jadi dagingnya gurih .... di tambah lagi 5 pilihan sambal yang maknyus.... yummmm😋😋😋⁣
.⁣
Yukk cobain.... 😊⁣
.⁣
📍 @dagingasapsambal
📌 Tanjung Duren⁣
📌 Gading Serpong⁣
👅 9/10⁣
✅ halal⁣
🏍 Gofood, Tokopedia⁣
.⁣
.⁣
repost @sibungbung
#makananenak #makanmakan #viralkan #doyancooking #wowkuliner #resepindonesia #mukbangseafood #mukbang #masakanrumahan #mukbangindonesia #laperbaper #makanbanyak #hobimakan #maknyus #marimakan #makanterusss #pecintakuliner #pecandumakanan #tahugoreng #doyanmakanenak #gedeinperut #satekulit #kulitgoreng #kulitayam

Guysss.... ada Sei sapi halal nih.... dagingnya wangi karena sudah diasap selama 6 jam , dan bumbunya sudah meresap jadi dagingnya gurih .... di tambah lagi 5 pilihan sambal yang maknyus.... yummmm😋😋😋⁣
.⁣
Yukk cobain.... 😊⁣
.⁣
📍 @dagingasapsambal⁣
📌 Tanjung Duren⁣
📌 Gading Serpong⁣
👅 9/10⁣
✅ halal⁣
🏍 Gofood, Tokopedia⁣
.⁣
.⁣
repost @sibungbung⁣
#makananenak #makanmakan #viralkan #doyancooking #wowkuliner #resepindonesia #mukbangseafood #mukbang #masakanrumahan #mukbangindonesia #laperbaper #makanbanyak #hobimakan#maknyus #marimakan #makanterusss #pecintakuliner #pecandumakanan #tahugoreng #doyanmakanenak #gedeinperut#satekulit #kulitgoreng #kulitayam
1,658 7 21 November, 2019

YANG GAK KALAH HYPE🙌🙌🙌⁣
.⁣
Akhirnya bisa nyobain @kitasukashabushabu by @wangjakoreanbbq 🎉 ternyata rasanya gak kalah enak sama shabu-shabu 99K lainnya. Dan kalian juga bisa dapetin puluhan macam side dish lainnya yang bisa bikin perut kenyang, puwaaaz tapi kantong tetep aman! Paling seru sih klo makannya rame2 bareng temen atau keluarga🙌🎉❤️⁣
📝99-129K⁣
📍 @wangjakoreanbbq || Jl. Tebet Raya No.53A, Jakarta Selatan⁣
⏰11.00-23.00⁣
.⁣
.⁣
repost @agakenyang
#makananenak #makanmakan #viralkan #doyancooking #masakan #resepmudah #videomasak #wowkuliner #resepindonesia #mukbangseafood #mukbang #masakanrumahan #fotomasak #mukbangindonesia #laperbaper #makanbanyak #hobimakan #maknyus #marimakan #makanterusss #pecintakuliner #pecandumakanan #tahugoreng #doyanmakanenak #martabak #makanankekinian #gedeinperut

YANG GAK KALAH HYPE🙌🙌🙌⁣
.⁣
Akhirnya bisa nyobain @kitasukashabushabu by @wangjakoreanbbq 🎉 ternyata rasanya gak kalah enak sama shabu-shabu 99K lainnya. Dan kalian juga bisa dapetin puluhan macam side dish lainnya yang bisa bikin perut kenyang, puwaaaz tapi kantong tetep aman! Paling seru sih klo makannya rame2 bareng temen atau keluarga🙌🎉❤️⁣
📝99-129K⁣
📍 @wangjakoreanbbq || Jl. Tebet Raya No.53A, Jakarta Selatan⁣
⏰11.00-23.00⁣
.⁣
.⁣
repost @agakenyang⁣
#makananenak #makanmakan #viralkan #doyancooking #masakan #resepmudah #videomasak #wowkuliner #resepindonesia #mukbangseafood #mukbang #masakanrumahan #fotomasak #mukbangindonesia #laperbaper #makanbanyak #hobimakan#maknyus #marimakan #makanterusss #pecintakuliner #pecandumakanan #tahugoreng #doyanmakanenak #martabak #makanankekinian #gedeinperut
2,545 28 18 November, 2019

DOA DARI ANAK2
Seorang anak sepatutnya mendoakan ibu bapa nya setiap hari
PROGRAM PROJEK BODY SHAPPING Bantu kalian :
✅ Fokus turun 3-10kg sebulan
✅ MEAL PLAN (Jadual makan )
✅ Resepi Makanan lengkap dgn Macro dan Micro
✅ Pendidikan pemilihan pemakakan
✅ Boleh Makan Nasi
✅ 5 kali makan tanpa Lapar
✅ Group EXTRA FOKUS MIND TRAINING.
.
FOLLOW DAN TURN ON NOTIFICATIONS @norhayati-erasotUNTUK TIPS & FAKTA DIET SETIAP HARI! .
Coach Yatie : 010 7005865
PROJEK BODY SHAPPING INTAKE NOVEMBER KINI TELAH DIBUKA!!
Sy mencari 10 org peserta yg betul2 serius utk turun berat dan body shapping!!
.
.
#eatcleandiet
#ariani #bajucouple #cereal
#produkkurus #pemakanansihat
#tv3 #makanmakan #motivasihidup #inspirasipernikahan #kasutmurah #bukancintaaku #kauyangterindah #babysayang #khaibaharsmule #sitinordiana #ctdk #akasia #tv3malaysia #adamchempaka #lestary #ajariplayboyitu
#utusancintabuatadam.

DOA DARI ANAK2
Seorang anak sepatutnya mendoakan ibu bapa nya setiap hari 
PROGRAM PROJEK BODY SHAPPING Bantu kalian :
✅ Fokus turun 3-10kg sebulan
✅ MEAL PLAN (Jadual makan )
✅ Resepi Makanan lengkap dgn Macro dan Micro
✅ Pendidikan pemilihan pemakakan
✅ Boleh Makan Nasi
✅ 5 kali makan tanpa Lapar
✅ Group EXTRA FOKUS MIND TRAINING.
.
FOLLOW DAN TURN ON NOTIFICATIONS @norhayati-erasotUNTUK TIPS & FAKTA DIET SETIAP HARI! .
Coach Yatie : 010 7005865
PROJEK BODY SHAPPING INTAKE NOVEMBER KINI TELAH DIBUKA!!
Sy mencari 10 org peserta yg betul2 serius utk turun berat dan body shapping!!
.
.
#eatcleandiet 
#ariani #bajucouple #cereal 
#produkkurus #pemakanansihat 
#tv3 #makanmakan #motivasihidup #inspirasipernikahan #kasutmurah #bukancintaaku #kauyangterindah #babysayang #khaibaharsmule #sitinordiana #ctdk #akasia #tv3malaysia #adamchempaka #lestary #ajariplayboyitu 
#utusancintabuatadam.
2,185 30 10 November, 2019