#makansedap Instagram Photos & Videos

makansedap - 182.3k posts

    Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • • •
Resepi Biskut Semperit

Bahan2 :
250 gm butter
2 biji kuning telur
1 cwn gula aising
1 cwn tepung jagung
1 1/2 cwn tepung kastard
2 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
ceri merah secukupnya (utk 90 - 100 biskut )

Cara2:
1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu
2. Masukkan semua jenis tepung,sedikit2 & uli hingga jadi doh
3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dgn ceri merah
4. Akhir sekali,bakar pd suhu 180'c api atas bawah selama 15 -20minit

Nota:
1. Sukatan 1 cwn= 100gm
2. Warna tepung kastard memainkan peranan kpd keserian biskut.Ada kalanya tepung kastard bewarna pudar,sy syorkan tepung kastard jenama nona @ bird custard
3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yg sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit ========================================
Dikongsi Oleh: Siti Hajar Hashim via buku resepi ibu
.
Jom Jom Follow kak 🥰
@resepikitchen
@resepikitchen

    Picit Like ye kak ❤️🥰
    • • • • • •
    Resepi Biskut Semperit

    Bahan2 :
    250 gm butter
    2 biji kuning telur
    1 cwn gula aising
    1 cwn tepung jagung
    1 1/2 cwn tepung kastard
    2 1/2 cwn tepung gandum
    1 sudu teh esen vanilla
    ceri merah secukupnya (utk 90 - 100 biskut )

    Cara2:
    1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu
    2. Masukkan semua jenis tepung,sedikit2 & uli hingga jadi doh
    3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dgn ceri merah
    4. Akhir sekali,bakar pd suhu 180'c api atas bawah selama 15 -20minit

    Nota:
    1. Sukatan 1 cwn= 100gm
    2. Warna tepung kastard memainkan peranan kpd keserian biskut.Ada kalanya tepung kastard bewarna pudar,sy syorkan tepung kastard jenama nona @ bird custard
    3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yg sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit ========================================
    Dikongsi Oleh: Siti Hajar Hashim via buku resepi ibu
    .
    Jom Jom Follow kak 🥰
    @resepikitchen
    @resepikitchen

    57 2 1 hour ago
    Nak lagi resepi? Follow 
@resepimasakemak

Resepi Bebola Milo @travel_physio 
Bahan-Bahan:

60gm mentega
60gm gula kastor
60gm serbuk badam atau gajus
3 sudu besar serbuk Milo
Sedikit esen vanila
2 sudu besar jem (sebarang perasa)
Serbuk kek dari lebihan kek yang telah dihancurkan (sebarang perasa)
Coklat urai berwarna-warni.

Cara Membuat:

1. Putarkan mentega dan gula sehingga berkrim.

2. Campurkan esen vanilla, serbuk kek, Milo, serbuk badan dan jem. 
3. Gaul bahan hingga rata sehingga menjadi doh.

4. Buatkan bentuk bula seperti bola dan golek kedalam coklat urai. Boleh juga guna badam, kacang atau apa sahaja bahan kegemaran anda.

5. Masukkan bebola kedalam mangkuk kertas untuk lebih cantik. Boleh dihidangkan

LIKE & SHARE
FOLLOW INSTAGRAM
@resepimasakemak

    Nak lagi resepi? Follow
    @resepimasakemak

    Resepi Bebola Milo @travel_physio
    Bahan-Bahan:

    60gm mentega
    60gm gula kastor
    60gm serbuk badam atau gajus
    3 sudu besar serbuk Milo
    Sedikit esen vanila
    2 sudu besar jem (sebarang perasa)
    Serbuk kek dari lebihan kek yang telah dihancurkan (sebarang perasa)
    Coklat urai berwarna-warni.

    Cara Membuat:

    1. Putarkan mentega dan gula sehingga berkrim.

    2. Campurkan esen vanilla, serbuk kek, Milo, serbuk badan dan jem.
    3. Gaul bahan hingga rata sehingga menjadi doh.

    4. Buatkan bentuk bula seperti bola dan golek kedalam coklat urai. Boleh juga guna badam, kacang atau apa sahaja bahan kegemaran anda.

    5. Masukkan bebola kedalam mangkuk kertas untuk lebih cantik. Boleh dihidangkan

    LIKE & SHARE
    FOLLOW INSTAGRAM
    @resepimasakemak

    27 1 3 hours ago
    .
TENGOK PIC DAH TAK TAHAN, BELUM CUBA LAGI. .
👉🏻 Anda Mahukan Citarasa Burger yg Berlainan ?
.
👉🏻 Anda Nak Hidangan 5 Star Tapi Harga Berpatutan
.
👉🏻 Anda Gila kan Cheese.
.
JOM KE D's Burger Station 
HARGA WARUNG TAPI RASA 5 BINTANG
.
Korang kena cuba dulu baru tau sedap ke tidak belum cuba belum tau , da cuba anda nilaikan sendiri, mcm mne citarasa burger2 & western kami.
.
DATANG LAMBAT HABIS, JGN MUKA MCM KOBIS..
.
D's Burger Station
.
📍 : 38 JALAN MERAK, KG AMAN, LARKIN.
⏲ : PUKUL 6.00PM - 1.00AM
.
Malas nak keluar..?? Kami ade delivery.
Kami start delivery dari pukul: .
🚴‍♂️ 8.30 mlm - 12.00mlm..
🚴‍♂️ Caj delivery mengikut kawasan
.
Untuk sembarang pertanyaan bole whatsapp atau call kami.
.
📲 wasap.my/60127514454/dsburgerstation
📲 wasap.my/60127514454/dsburgerstation
📲 wasap.my/60127514454/dsburgerstation

#dsburgerstation #burgerjb #burgerbudakjb #rasasekalipastitersantau #jbfood #jbfoodhunter #jommakan #burger #jb #johorbahru #johor #viral #makansedap #maqanjb #

    .
    TENGOK PIC DAH TAK TAHAN, BELUM CUBA LAGI. .
    👉🏻 Anda Mahukan Citarasa Burger yg Berlainan ?
    .
    👉🏻 Anda Nak Hidangan 5 Star Tapi Harga Berpatutan
    .
    👉🏻 Anda Gila kan Cheese.
    .
    JOM KE D's Burger Station
    HARGA WARUNG TAPI RASA 5 BINTANG
    .
    Korang kena cuba dulu baru tau sedap ke tidak belum cuba belum tau , da cuba anda nilaikan sendiri, mcm mne citarasa burger2 & western kami.
    .
    DATANG LAMBAT HABIS, JGN MUKA MCM KOBIS..
    .
    D's Burger Station
    .
    📍 : 38 JALAN MERAK, KG AMAN, LARKIN.
    ⏲ : PUKUL 6.00PM - 1.00AM
    .
    Malas nak keluar..?? Kami ade delivery.
    Kami start delivery dari pukul: .
    🚴‍♂️ 8.30 mlm - 12.00mlm..
    🚴‍♂️ Caj delivery mengikut kawasan
    .
    Untuk sembarang pertanyaan bole whatsapp atau call kami.
    .
    📲 wasap.my/60127514454/dsburgerstation
    📲 wasap.my/60127514454/dsburgerstation
    📲 wasap.my/60127514454/dsburgerstation

    #dsburgerstation #burgerjb #burgerbudakjb #rasasekalipastitersantau #jbfood #jbfoodhunter #jommakan #burger #jb #johorbahru #johor #viral #makansedap #maqanjb #

    10 0 6 hours ago
    ALHAMDULILLAH..Usai dah program untuk 3 hari. Terima kasih Mr customer.. Terlebih terkurang mohon halal😘👍
.
Kalau ada buat program kat Sarawak lagi, roger-roger lagi ye😉🤭😄
.
http://bit.ly/KateringBudgetKuching2
http://bit.ly/KateringBudgetKuching1
.

    ALHAMDULILLAH..Usai dah program untuk 3 hari. Terima kasih Mr customer.. Terlebih terkurang mohon halal😘👍
    .
    Kalau ada buat program kat Sarawak lagi, roger-roger lagi ye😉🤭😄
    .
    http://bit.ly/KateringBudgetKuching2
    http://bit.ly/KateringBudgetKuching1
    .

    3 2 9 hours ago

Top #makansedap posts

    Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • •
Ada ke peminat kek karamel pelangi ni?🤔🤔 UPDATE RESEPI ~ Ira buat ni versi kurang manis ye.. rse ok just nice.. A) KARAMEL
- 2 1/2sb gula halus
** Ratakan & cairkan gula dalam loyang size 8 hingga sedikit perang. Kemudian biarkan. 😎 PUDING
- 3/4 cwn ssu pekat
- 1 cwn susu cair - 3 biji telur kuning
- 2 biji telur ( putih + kuning )
- 1 penutup esen vanila
** pukul telur sebati, masukkan susu cair, susu pekat dan esen.. kacau rata (lembut2 je eh nnti puding x cantik.. lepas tu tapis ats karamel td.. C) MERINGUE
- 6 biji telur putih
- 1sk cream of tartar
- 1/2 cwn gula galus
** makesure bekas kering(x lembap @ ad air).. mix high speed hingga bertanduk.. kalau terbalikkan bekas adunan x jatuh tu maknanya jadi laa tu😆

D) KEK
- 3 biji kuning telur
- 1/2 cwn gula halus
- 1/2 cwn air
- 1/4 cwn minyak jagung/masak
- 1 penutup esen vanila
- 2sb susu pekat
**mix hingga adunan berbuih.. masukkan 👇🏻👇🏻
- 1 1/2 cwn tepung gandum - 1sk baking powder ** ayak dlu.. pastu mix sebati.. KEK + MERINGUE 👇🏻👇🏻
- masukkan sesenduk meringue, kaup balik je.. pastu masukkan lagi, kaup balik jgk smpai habis.. kaup balik tu lembut2 je bg sebati..
- Asingkan dlm bekas dan letak pewarna kegemaran uolss..
- Lapis ats puding tadi.. dont worry kek akn terapung. Lapis sampai siap..
- Ira kukus 40 minit api sederhana.. P/s : makesure bekas2, sudu2 smua tu kering.. jgn basah ea.. kalau x jgn menyesal tgk kek nanti😂😂
.
credit : Nurul Shafira‎
.
Jom follow @resepidelicious 🥰

#resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

    Picit Like ye kak ❤️🥰
    • • • • •
    Ada ke peminat kek karamel pelangi ni?🤔🤔 UPDATE RESEPI ~ Ira buat ni versi kurang manis ye.. rse ok just nice.. A) KARAMEL
    - 2 1/2sb gula halus
    ** Ratakan & cairkan gula dalam loyang size 8 hingga sedikit perang. Kemudian biarkan. 😎 PUDING
    - 3/4 cwn ssu pekat
    - 1 cwn susu cair - 3 biji telur kuning
    - 2 biji telur ( putih + kuning )
    - 1 penutup esen vanila
    ** pukul telur sebati, masukkan susu cair, susu pekat dan esen.. kacau rata (lembut2 je eh nnti puding x cantik.. lepas tu tapis ats karamel td.. C) MERINGUE
    - 6 biji telur putih
    - 1sk cream of tartar
    - 1/2 cwn gula galus
    ** makesure bekas kering(x lembap @ ad air).. mix high speed hingga bertanduk.. kalau terbalikkan bekas adunan x jatuh tu maknanya jadi laa tu😆

    D) KEK
    - 3 biji kuning telur
    - 1/2 cwn gula halus
    - 1/2 cwn air
    - 1/4 cwn minyak jagung/masak
    - 1 penutup esen vanila
    - 2sb susu pekat
    **mix hingga adunan berbuih.. masukkan 👇🏻👇🏻
    - 1 1/2 cwn tepung gandum - 1sk baking powder ** ayak dlu.. pastu mix sebati.. KEK + MERINGUE 👇🏻👇🏻
    - masukkan sesenduk meringue, kaup balik je.. pastu masukkan lagi, kaup balik jgk smpai habis.. kaup balik tu lembut2 je bg sebati..
    - Asingkan dlm bekas dan letak pewarna kegemaran uolss..
    - Lapis ats puding tadi.. dont worry kek akn terapung. Lapis sampai siap..
    - Ira kukus 40 minit api sederhana.. P/s : makesure bekas2, sudu2 smua tu kering.. jgn basah ea.. kalau x jgn menyesal tgk kek nanti😂😂
    .
    credit : Nurul Shafira‎
    .
    Jom follow @resepidelicious 🥰

    #resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

    1,136 7 23 August, 2019
    Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • • •

Jom sapa nak resepi makaroni bakar cheese meleleh. ...
.
Bahan2 
2 cawan makaroni * rebus 
1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
Lada hitam ajishio
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 bj Carrot kecik potong dadu
1/2 bj Capsicum potong dadu
(Olive kalau xde takyah letak)
Cheddar cheese parut
.
Cara2:
Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9
.
Bahan2 sos putih:
2 cawan susu segar
2sudu bsr tpg gandum
4 sudu bsr butter
Sedikit garam
Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
Lapis dengan cheddar slice atas dia... Bakar oven 160 selama 20 min .
Selamat mencuba
.
Kredit Resepi : Jija Mychommel .
.
Jom follow @resepidelicious 🥰

#resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

    Picit Like ye kak ❤️🥰
    • • • • • •

    Jom sapa nak resepi makaroni bakar cheese meleleh. ...
    .
    Bahan2
    2 cawan makaroni * rebus
    1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
    Lada hitam ajishio
    1 labu bawang besar - cincang
    3 ulas bawang putih - cincang
    1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
    1/2 tin cendawan potong dadu
    1 bj Carrot kecik potong dadu
    1/2 bj Capsicum potong dadu
    (Olive kalau xde takyah letak)
    Cheddar cheese parut
    .
    Cara2:
    Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
    Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
    Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
    Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
    Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9
    .
    Bahan2 sos putih:
    2 cawan susu segar
    2sudu bsr tpg gandum
    4 sudu bsr butter
    Sedikit garam
    Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
    Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
    Lapis dengan cheddar slice atas dia... Bakar oven 160 selama 20 min .
    Selamat mencuba
    .
    Kredit Resepi : Jija Mychommel .
    .
    Jom follow @resepidelicious 🥰

    #resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

    1,565 11 21 August, 2019