#muslimani Instagram Photos & Videos

Statistics

We looked inside some of the posts tagged with #muslimani and here's what we found interesting.

Inside 36 Posts

Time between posts:
4 hours
Average like
75
Average comment
2.2
Posts with video
5/36
Posts with photo
31/36

Hashtag Popularity

@islam_put.istine_ Profile picture

@islam_put.istine_

Zikrimo što više, to je nama lahko na jeziku a tesko će biti na vagi #elhamdullilah #SubhanAllah #allahakbar #islam #quran #muslimani #muslims

Zikrimo što više, to je nama lahko na jeziku a tesko će biti na vagi #elhamdullilah #SubhanAllah #allahakbar #islam #quran #muslimani #muslims
80 0 12 October, 2019
@_ikre_ Profile picture

@_ikre_

Dizajn : @_ikre_
Poželjno svako kopiranje i umnožavanje. Podijeli sa drugima i stekni sevap. #islam #ikre #musliman #muslimanka #muslimani #hadis #hadisi #abdest #sunnet #islambalkan #balkanislam #vjera #vjeraislam

Dizajn : @_ikre_ 
Poželjno svako kopiranje i umnožavanje. Podijeli sa drugima i stekni sevap. #islam #ikre #musliman #muslimanka #muslimani #hadis #hadisi #abdest #sunnet #islambalkan #balkanislam #vjera #vjeraislam
39 0 12 October, 2019
@ekspres_nedeljnik Profile picture

@ekspres_nedeljnik

📌 Ivo Andrić, tada pomoćnik ministra inostranih poslova Milana Stojadinovića, 30. januara 1939. napisao je za interne potrebe ministarstva tekst pod naslovom “Aide memoire” (Podsetnik op.a.) o albanskom pitanju, tekst koji i danas izaziva ne male kontroverze.

Kompletan originalni Andrićev tekst možete pročitati u novom broju Ekspresa.
.
.
.
#ivoandric #nobelovac #pisac #albanci #muslimani #arbanasi #kosovo #nedeljniekspres

📌 Ivo Andrić, tada pomoćnik ministra inostranih poslova Milana Stojadinovića, 30. januara 1939. napisao je za interne potrebe ministarstva tekst pod naslovom “Aide memoire” (Podsetnik op.a.) o albanskom pitanju, tekst koji i danas izaziva ne male kontroverze.

Kompletan originalni Andrićev tekst možete pročitati u novom broju Ekspresa.
.
.
.
#ivoandric #nobelovac #pisac #albanci #muslimani #arbanasi #kosovo #nedeljniekspres
4 0 12 October, 2019
@_musliman_0 Profile picture

@_musliman_0

Salam Aleykum Hər Kəsə İnşAllah Hər Kəsə Nəsib Olar ☺️☺️
.
.
Kayd
-------------
Beğen
-----------------------
Comment
------------------------------------
.
----------------------------------------------------
#Musliman💙🌙💜 #muslimanak #musliman #muslimanlar #muslims #muslim #muslimani #əhlibeyt #əhlişiə#əhlibeytaşiqi #əhlişiə #kerbelaşehitleri #kərbəla😢😔_وقف_ارباب_زاده_علی_اکبر_ع_میباشد✋😢 #kərbəla_موکب_همیشه_برپای_ارباب_زاده_علی_اکبر_ع #kərbubəla #kərbəlaşəhidləri #yahuseyn🖤 #matəm #așura #313_islam_313 #mersiyeler #ağam #məsədidadaşməscidi

Salam Aleykum Hər Kəsə İnşAllah Hər Kəsə Nəsib Olar ☺️☺️
.
. 
Kayd
-------------
Beğen
-----------------------
Comment
------------------------------------
.
----------------------------------------------------
#Musliman💙🌙💜 #muslimanak #musliman #muslimanlar #muslims #muslim #muslimani #əhlibeyt #əhlişiə☪ #əhlibeytaşiqi #əhlişiə #kerbelaşehitleri #kərbəla😢😔_وقف_ارباب_زاده_علی_اکبر_ع_میباشد✋😢 #kərbəla_موکب_همیشه_برپای_ارباب_زاده_علی_اکبر_ع #kərbubəla #kərbəlaşəhidləri #yahuseyn🖤 #matəm #așura #313_islam_313 #mersiyeler #ağam #məsədidadaşməscidi
29 2 12 October, 2019
@dawa.sejha Profile picture

@dawa.sejha

EMANET
𝗡𝗲 𝗱𝗮𝗷𝗲 𝘀𝗲 𝗲𝗺𝗮𝗻𝗲𝘁 𝗼𝗻𝗼𝗺' 𝗸𝗼 𝗻𝗲 𝗶𝘇𝘃𝗿𝘀̌𝗮𝘃𝗮 𝙤𝙗𝙖𝙫𝙚𝙯𝙚 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗮 𝑨𝒍𝒍𝒂𝒉𝒖 𝒔.𝒘.𝒕.

#dawahteam #dawasejha #dawah #nurdzamija #adnandupljak #novipazar #tutin #sjenica #rozaje #lahavlevelakuvveteillabillahilaliyyilazim #islamskapredavanja #islamskicitati #muslimquotes #muslimani #sarajevo #dzevadgolos #begovadzamija #bosnaihercegovina #lijepa_riječ #me
#dzamija #mosque # #ezan #bascarsija #tuzla #travnik #turkey #prizren #muslim #mosques

EMANET
𝗡𝗲 𝗱𝗮𝗷𝗲 𝘀𝗲 𝗲𝗺𝗮𝗻𝗲𝘁 𝗼𝗻𝗼𝗺' 𝗸𝗼 𝗻𝗲 𝗶𝘇𝘃𝗿𝘀̌𝗮𝘃𝗮 𝙤𝙗𝙖𝙫𝙚𝙯𝙚 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗮 𝑨𝒍𝒍𝒂𝒉𝒖 𝒔.𝒘.𝒕.

#dawahteam #dawasejha #dawah #nurdzamija #adnandupljak #novipazar #tutin #sjenica #rozaje #lahavlevelakuvveteillabillahilaliyyilazim #islamskapredavanja #islamskicitati #muslimquotes #muslimani #sarajevo #dzevadgolos #begovadzamija #bosnaihercegovina #lijepa_riječ #me
#dzamija #mosque ##ezan #bascarsija#tuzla #travnik #turkey #prizren #muslim #mosques
169 0 11 October, 2019
@_ikre_ Profile picture

@_ikre_

Dizajn : @_ikre_
Poželjno svako kopiranje i umnožavanje. Podijeli sa drugima i stekni sevap. #islam #ikre #musliman #muslimanka #muslimani #hadis #hadisi #abdest #sunnet #islambalkan #balkanislam #vjera #vjeraislam

Dizajn : @_ikre_ 
Poželjno svako kopiranje i umnožavanje. Podijeli sa drugima i stekni sevap. #islam #ikre #musliman #muslimanka #muslimani #hadis #hadisi #abdest #sunnet #islambalkan #balkanislam #vjera #vjeraislam
32 0 11 October, 2019
#jumamubarak #muslimani
5 0 11 October, 2019
@_ikre_ Profile picture

@_ikre_

Dizajn : @_ikre_
Poželjno svako kopiranje i umnožavanje. Podijeli sa drugima i stekni sevap. #islam #ikre #musliman #muslimanka #muslimani #hadis #hadisi #abdest #sunnet #islambalkan #balkanislam #vjera #vjeraislam

Dizajn : @_ikre_ 
Poželjno svako kopiranje i umnožavanje. Podijeli sa drugima i stekni sevap. #islam #ikre #musliman #muslimanka #muslimani #hadis #hadisi #abdest #sunnet #islambalkan #balkanislam #vjera #vjeraislam
29 0 10 October, 2019
@dawa.sejha Profile picture

@dawa.sejha

NE DOZVOLI!
𝘕𝘦 𝘥𝘰𝘻𝘷𝘰𝘭𝘪 𝘥𝘢 𝘵𝘦 𝙑𝙇𝘼𝙎𝙏, 𝙄𝙈𝙀𝙏𝘼𝙆, 𝙁𝙐𝙉𝙆𝘾𝙄𝙅𝘼 𝙄 𝙏𝙍𝙂𝙊𝙑𝙄𝙉𝘼 𝘰𝘥𝘷𝘳𝘢𝘵𝘦 𝘰𝘥 𝘈𝘭𝘭𝘢𝘩𝘢 𝘴.𝘸.𝘵. I 𝘯𝘦 𝘥𝘰𝘻𝘷𝘰𝘭𝘪 𝘥𝘢 𝘣𝘶𝘥𝘦š 𝘶 𝘥𝘳𝘶𝘴̌𝘵𝘷𝘶 𝘴𝘢 𝘰𝘷𝘢 𝘤̌𝘦𝘵𝘪𝘳𝘪 𝘈𝘭𝘭𝘢𝘩𝘰𝘷𝘢 𝘯𝘦𝘱𝘳𝘪𝘫𝘢𝘵𝘦𝘭𝘫𝘢!!! #dawahteam #dawasejha #dawah #nurdzamija #adnandupljak #novipazar #tutin #sjenica #rozaje #lahavlevelakuvveteillabillahilaliyyilazim #islamskapredavanja #islamskicitati #muslimquotes #muslimani #sarajevo #dzevadgolos #begovadzamija #bosnaihercegovina #lijepa_riječ #me
#dzamija #mosque #telefoni #ezan

NE DOZVOLI!
𝘕𝘦 𝘥𝘰𝘻𝘷𝘰𝘭𝘪 𝘥𝘢 𝘵𝘦 𝙑𝙇𝘼𝙎𝙏, 𝙄𝙈𝙀𝙏𝘼𝙆, 𝙁𝙐𝙉𝙆𝘾𝙄𝙅𝘼 𝙄 𝙏𝙍𝙂𝙊𝙑𝙄𝙉𝘼 𝘰𝘥𝘷𝘳𝘢𝘵𝘦 𝘰𝘥 𝘈𝘭𝘭𝘢𝘩𝘢 𝘴.𝘸.𝘵. I 𝘯𝘦 𝘥𝘰𝘻𝘷𝘰𝘭𝘪 𝘥𝘢 𝘣𝘶𝘥𝘦š 𝘶 𝘥𝘳𝘶𝘴̌𝘵𝘷𝘶 𝘴𝘢 𝘰𝘷𝘢 𝘤̌𝘦𝘵𝘪𝘳𝘪 𝘈𝘭𝘭𝘢𝘩𝘰𝘷𝘢 𝘯𝘦𝘱𝘳𝘪𝘫𝘢𝘵𝘦𝘭𝘫𝘢!!! #dawahteam #dawasejha #dawah #nurdzamija #adnandupljak #novipazar #tutin #sjenica #rozaje #lahavlevelakuvveteillabillahilaliyyilazim #islamskapredavanja #islamskicitati #muslimquotes #muslimani #sarajevo #dzevadgolos #begovadzamija #bosnaihercegovina #lijepa_riječ #me
#dzamija #mosque #telefoni#ezan
151 0 10 October, 2019
@_ikre_ Profile picture

@_ikre_

Dizajn : @_ikre_
Poželjno svako kopiranje i umnožavanje. Podijeli sa drugima i stekni sevap. #islam #ikre #musliman #muslimanka #muslimani #hadis #hadisi #abdest #sunnet #islambalkan #balkanislam #vjera #vjeraislam

Dizajn : @_ikre_ 
Poželjno svako kopiranje i umnožavanje. Podijeli sa drugima i stekni sevap. #islam #ikre #musliman #muslimanka #muslimani #hadis #hadisi #abdest #sunnet #islambalkan #balkanislam #vjera #vjeraislam
25 0 10 October, 2019
TELEFONI!
𝙏𝙀𝙇𝙀𝙁𝙊𝙉𝙄 𝙎𝙐 𝙉𝘼𝙎 𝙊𝘿𝙑𝙍𝘼𝙏𝙄𝙇𝙄 𝙊𝘿 𝙆𝙐𝙍'𝘼𝙉𝘼!
hfz. Adnan ef. Dupljak

#dawahteam #dawasejha #dawah #nurdzamija #adnandupljak #novipazar #tutin #sjenica #rozaje #lahavlevelakuvveteillabillahilaliyyilazim #islamskapredavanja #islamskicitati #muslimquotes #muslimani #sarajevo #dzevadgolos #begovadzamija #bosnaihercegovina #lijepa_riječ #me
#dzamija #mosque #telefoni#ezan
192 0 8 October, 2019

Top #muslimani posts

#muslimani
904 1 19 September, 2019
@_darus_selam Profile picture

@_darus_selam

#Naiconalizmi është kufr.

#Al wala wal bara (Dashuria dhe urrejtja) bëhet për hirë të Allahut, dhe jo për hirë të flamurit t'kufrit.

#Muslimani nuk shfaqë dashuri për një shtet që punon me ligje të njerëzve që i kanë bë Allahut ortak në Ligjvënje.

#Këtë flamur dhe gjithë flamurat tjerë janë shpikur prej zionistave.

I vetmi flamur që muslimani duhet ta duaj është flamuri La ilahe ilallah Muhammedun Resulullah.

#Hoxhallarët dhe xhematlit që do të festojnë ditën e flamurit të fejës së Demokracisë, nuk kanë lidhje me Teuhidin (Njësimin e Allahut). Sa i Perket Nacionalizmit🇦🇱️🇦🇮️🇧🇷️🇨🇦️🇧🇻️🇦🇷️🇪🇺️🇫🇷️🇬🇷️🇹🇷️🇺🇲️🇽🇰️ Pejgamberi Alejhi selam ka thanë:

Nuk është nga ne(Musliman) Ai/Ajo që therret në Nacionalizëm

Nuk është nga ne (Musliman) Ai/Ajo qe vret dikë për Nacionalizëm dhe

Nuk është nga ne (Musliman) ij/ajo qe vritet per Nacionalizëm

#Naiconalizmi është kufr.

#Al wala wal bara (Dashuria dhe urrejtja) bëhet për hirë të Allahut, dhe jo për hirë të flamurit t'kufrit.

#Muslimani nuk shfaqë dashuri për një shtet që punon me ligje të njerëzve që i kanë bë Allahut ortak në Ligjvënje.

#Këtë flamur dhe gjithë flamurat tjerë janë shpikur prej zionistave.

I vetmi flamur që muslimani duhet ta duaj është flamuri La ilahe ilallah Muhammedun Resulullah.

#Hoxhallarët dhe xhematlit që do të festojnë ditën e flamurit të fejës së Demokracisë, nuk kanë lidhje me Teuhidin (Njësimin e Allahut). Sa i Perket Nacionalizmit🇦🇱️🇦🇮️🇧🇷️🇨🇦️🇧🇻️🇦🇷️🇪🇺️🇫🇷️🇬🇷️🇹🇷️🇺🇲️🇽🇰️ Pejgamberi Alejhi selam ka thanë:

Nuk është nga ne(Musliman) Ai/Ajo që therret në Nacionalizëm

Nuk është nga ne (Musliman) Ai/Ajo qe vret dikë për Nacionalizëm dhe

Nuk është nga ne (Musliman) ij/ajo qe vritet per Nacionalizëm
765 0 27 November, 2018
@love_from_bosnia Profile picture

@love_from_bosnia

How cute masaAllah 😊 May Allah swt reward parents and elders for raising kids with Qur'an. Elhamdulillah. #omarsuleiman #cuteness #kids #çocuk #islam #kidsrecitingquran #quranweekly #bayyinahtv #muslimkids #muslimani #djeca

How cute masaAllah 😊 May Allah swt reward parents and elders for raising kids with Qur'an. Elhamdulillah. #omarsuleiman #cuteness #kids #çocuk #islam #kidsrecitingquran #quranweekly #bayyinahtv #muslimkids #muslimani #djeca
247 9 3 October, 2017
@uljepsajsvojzivot Profile picture

@uljepsajsvojzivot

》PONAŠANJE I MORAL SVAKOG MUSLIMANA ◇Zaista, lijepo ponašanje i čišćenje duše su vrlo bitna pitanja vjere. Časni prethodnici (selefu salih) su prikazali islamski ahlak znanjem i praksom u svim njihovim postupcima, njihovo vanjsko ponašanje je bilo tijesno povezano sa unutarnjim ubjeđenjem.
☆Lijep ahlak (plemenita svojstva) je srž plemenitih šerijatskih stremljenja. Kaže Poslanik, sallahu alejhi ve sellem:
☆“Zaista sam poslan da upotpunim lijep ahlak (plemenita svojstva).
°Mi u Allahovom Poslaniku, sallahu alejhi ve sellem, imamo divan uzor, dovoljno je to što ga je njegov Gospodar pohvalio rekavši:
“Jer ti si, zaista, najljepše ćudi.” ●Vjernik kada počini neki grijeh požuri da učini tevbu (pokajanje), želeći oprost, strahujući od kazne i ne gubeći nadu u Allahovu milost, a Allahova milost sve obuhvata. Rekao je Uzvišeni: ■“Reci: O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost. Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” #bismillah
#hadis #prophetmuhammad #s.a.v.s #islam #uljepsajsvojzivot #muslim #islamicquotes #bosnaihercegovina #crnagora #srbija #kosovo #makedonija #balkan #muslimani
@repost.uljepsajsvojzivot @uljepsajsvojzivot

》PONAŠANJE I MORAL SVAKOG MUSLIMANA ◇Zaista, lijepo ponašanje i čišćenje duše su vrlo bitna pitanja vjere. Časni prethodnici (selefu salih) su prikazali islamski ahlak znanjem i praksom u svim njihovim postupcima, njihovo vanjsko ponašanje je bilo tijesno povezano sa unutarnjim ubjeđenjem.
☆Lijep ahlak (plemenita svojstva) je srž plemenitih šerijatskih stremljenja. Kaže Poslanik, sallahu alejhi ve sellem:
☆“Zaista sam poslan da upotpunim lijep ahlak (plemenita svojstva).
°Mi u Allahovom Poslaniku, sallahu alejhi ve sellem, imamo divan uzor, dovoljno je to što ga je njegov Gospodar pohvalio rekavši:
“Jer ti si, zaista, najljepše ćudi.” ●Vjernik kada počini neki grijeh požuri da učini tevbu (pokajanje), želeći oprost, strahujući od kazne i ne gubeći nadu u Allahovu milost, a Allahova milost sve obuhvata. Rekao je Uzvišeni: ■“Reci: O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost. Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” #bismillah
#hadis #prophetmuhammad #s.a.v.s #islam #uljepsajsvojzivot #muslim #islamicquotes #bosnaihercegovina #crnagora #srbija #kosovo #makedonija #balkan #muslimani 
@repost.uljepsajsvojzivot @uljepsajsvojzivot
933 1 9 April, 2019
@kljuc_dzenneta Profile picture

@kljuc_dzenneta

Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Vjernik nikad ne odustaje!
Šta radiš kad upadneš? Ustaneš, otreseš sa sebe prašinu i nastaviš dalje. Nećeš i dalje ležati, ljudi prolaze pored tebe, čak ti daju ručku da se digneš a ti odmahivaš glavom i govoriš: "Pustite me! ne mogu ja, slab sam!" Jel"de da ovo nema logike!! Vjernik, može oslabiti i vratiti se unazad i osjetiti slabost, ali ne može ostati dole da leži na zemlji! Mu"min ti je poput strijele koja kada se zategne (vrati nazad) izlazi iz luka velikom brzinom (ide naprijed) i pogađa cilj - metu!

Zato vjerniče, ustani, otresi sa sebe prašinu i nastavi dalje! Mi te trebamo, tvoja braća te trebaju, ummet te treba!
Neka ti uvijek bude na umu ovaj veliki hadis kojeg vjernika uvijek gura naprijed.. "Teži ka onome što će ti koristiti, traži pomoć od Allaha i nemoj malaksati (slabiti, odustajati)!" (Sahihul-Muslim)

#islam #muslimani #kuran #kljucdzenneta #sarajevo #sanskimost #mostar #zenica #bihac #bosnaihercegovina #sandzak #novipazar #rozaje #tutin #bijelopolje #cazin #brcko #gradacac #srebrenica #srebrenik #vogosca #ilidza #bascarsija #tesanj #jelah #bugojno #konjic #gorazde #travnik #zavidovici

Vjernik nikad ne odustaje! 
Šta radiš kad upadneš? Ustaneš, otreseš sa sebe prašinu i nastaviš dalje. Nećeš i dalje ležati, ljudi prolaze pored tebe, čak ti daju ručku da se digneš a ti odmahivaš glavom i govoriš: "Pustite me! ne mogu ja, slab sam!" Jel"de da ovo nema logike!! Vjernik, može oslabiti i vratiti se unazad i osjetiti slabost, ali ne može ostati dole da leži na zemlji! Mu"min ti je poput strijele koja kada se zategne (vrati nazad) izlazi iz luka velikom brzinom (ide naprijed) i pogađa cilj - metu!

Zato vjerniče, ustani, otresi sa sebe prašinu i nastavi dalje! Mi te trebamo, tvoja braća te trebaju, ummet te treba! 
Neka ti uvijek bude na umu ovaj veliki hadis kojeg vjernika uvijek gura naprijed.. "Teži ka onome što će ti koristiti, traži pomoć od Allaha i nemoj malaksati (slabiti, odustajati)!" (Sahihul-Muslim)

#islam #muslimani #kuran #kljucdzenneta #sarajevo #sanskimost  #mostar #zenica #bihac #bosnaihercegovina #sandzak #novipazar #rozaje #tutin #bijelopolje #cazin #brcko #gradacac #srebrenica #srebrenik #vogosca #ilidza #bascarsija  #tesanj #jelah #bugojno #konjic #gorazde  #travnik #zavidovici
844 1 28 March, 2018
@uljepsajsvojzivot Profile picture

@uljepsajsvojzivot

》》Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: „Konstantinopol(*današnji Istanbul) će sigurno biti osvojen posredstvom jednog čovjeka, divan li je taj vojskovođa, a divna li je i vojska koja će ga osvojiti.“
》Mehmed II el-Fatih je sedmi vladar u vladarskoj lozi Osmanove porodice. Nazvan je imenima el-Fatih, osvajač, jer je prvi i jedini do dana današnjeg kome je pošlo za rukom da osvoji Konstantinopolj i Ebu Hajrat (otac dobročinstva i dobrih djela). 》Mehmed el-Fatih je bio mladić od dvadesetak godina, bio je, prije svega, musliman, a onda Osmanlija. Prihvatio je vođenje najveće islamske imperije na svijetu i tada jedine koja je štitila i branila muslimane nakon pada Andalusa.Pojava i dolazak Osmanlija, bilo je spasonosno rješenje koje je Uzvišeni Allah u tom odlučujućem trenutku dao islamskom ummetu.
Mehmed el-Fatih je volio ulemu, volio je biti u njihovom društvu i slušati njihove savjete. Na tim sijelima je saznao za hadise koji govore o vrijednosti osvajanja Konstantinopola.
Mehmed el-Fatih je sultan koji je zadao posljednji i odlučujući udarac Bizantinskoj imperiji nakon XI vijekova njenog postojanja.
Vrijeme njegove vladavne je trajalo oko trideset godina, a pored Konstantinopolja, osvojio je i neke oblasti u Aziji, Anadoliji, a posebno su značajna njegova osvajanja na teritoriji Evrope gdje je osvojio Bosnu 1463. godine i došao do Beograda.
U četvrtak, 4. rebiu-l-evvela, sultan je preselio na Ahiret, čime se završila njegova tridesetogodišnja vladavina Osmanskim carstvom, koju je obilježio jednim od najvećih podviga u historiji: osvajanjem Konstantinopolja-Istanbula.
Odlomak iz filma Fetih 1453 .
#bismillah
#fetih1453 #muslim #islam #uljepsajsvojzivot @uljepsajsvojzivot #bosnaihercegovina #balkan #crnagora #srbija #kosovo #makedonija #muslimani #jihad #conquer #sultanfatih

》》Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: „Konstantinopol(*današnji Istanbul) će sigurno biti osvojen posredstvom jednog čovjeka, divan li je taj vojskovođa, a divna li je i vojska koja će ga osvojiti.“
》Mehmed II el-Fatih je sedmi vladar u vladarskoj lozi Osmanove porodice. Nazvan je imenima el-Fatih, osvajač, jer je prvi i jedini do dana današnjeg kome je pošlo za rukom da osvoji Konstantinopolj i Ebu Hajrat (otac dobročinstva i dobrih djela). 》Mehmed el-Fatih je bio mladić od dvadesetak godina, bio je, prije svega, musliman, a onda Osmanlija. Prihvatio je vođenje najveće islamske imperije na svijetu i tada jedine koja je štitila i branila muslimane nakon pada Andalusa.Pojava i dolazak Osmanlija, bilo je spasonosno rješenje koje je Uzvišeni Allah u tom odlučujućem trenutku dao islamskom ummetu.
Mehmed el-Fatih je volio ulemu, volio je biti u njihovom društvu i slušati njihove savjete. Na tim sijelima je saznao za hadise koji govore o vrijednosti osvajanja Konstantinopola.
Mehmed el-Fatih je sultan koji je zadao posljednji i odlučujući udarac Bizantinskoj imperiji nakon XI vijekova njenog postojanja.
Vrijeme njegove vladavne je trajalo oko trideset godina, a pored Konstantinopolja, osvojio je i neke oblasti u Aziji, Anadoliji, a posebno su značajna njegova osvajanja na teritoriji Evrope gdje je osvojio Bosnu 1463. godine i došao do Beograda.
U četvrtak, 4. rebiu-l-evvela, sultan je preselio na Ahiret, čime se završila njegova tridesetogodišnja vladavina Osmanskim carstvom, koju je obilježio jednim od najvećih podviga u historiji: osvajanjem Konstantinopolja-Istanbula.
 Odlomak iz filma Fetih 1453 .
#bismillah
#fetih1453 #muslim #islam #uljepsajsvojzivot @uljepsajsvojzivot #bosnaihercegovina #balkan #crnagora #srbija #kosovo #makedonija #muslimani #jihad #conquer #sultanfatih
686 3 10 April, 2019